Главно РС и матица

Столтенберг: На свим странама је одговорност да се избјегне насиље на сјеверу Косова

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ: НАСТАВИЋЕМО ДА ПОШТУЈЕМО МАНДАТ КФОР
  • Александар ВУЧИЋ: Верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевање и жељу како Столтенберга тако и целог КФОР-а и НАТО-а да се обезбеде мир и стабилност

ОДГОВОРНОСТ је на свим странама да покажу суздржаност и избјегну насиље на сјеверу Космета, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Истакао је КФОР остаје фокусиран на своју мисију и спреман је да реагује и осигура безбједност свим грађанима.

Столтенберг је поздравио нову рунду дијалога Београда и Приштине који се у четвртак одржава у Бриселу.

– Поздрављам нову рунду преговора између лидера и позивам све стране да приступе разговорима конструктивно – рекао је генерални секретар НАТПО-а.

Истакао је да је са Вучићем разговарао о изазовима везаним за сјевер Косова и драго му је због могућности да се састану и лично разговарају о томе.

– Одговорност је на свим странама да покажу суздржаност и избјегну насиље. КФОР остаје фокусиран на своју мисију и спреман је да реагује како би осигурао безбједност за све грађане на Космету – рекао је Столтенберг.

Вучић: Наставићемо да поштујемо мандат КФОР

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је генералном секретару НАТО што је желио да саслуша позицију Србије и то није први пут.

– Говорили смо о ономе што се збивало, не морамо увијек све ствари да видимо истим очима, али оно што је нама важно је улога КФОР-а који поштујемо и начелник Генералштаба је по мом наређењу ступио у контакт са командантом КФОР-а критичне вечери око 21.00 час и мислимо да је то значајно утицало на смиривање тензија и ублажавање кризе на сјеверу КиМ – рекао је Вучић.

Указао је да ће Србија наставити да поштује мандат КФОР-а у складу са међународним јавно-правним нормама које су прокламовале УН.

– Верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевање и жељу како Столтенберга тако и целог КФОР-а и НАТО-а да се обезбеде мир и стабилност – нагласио је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар