Главно Свијет

Столтенберг: Позваћемо Македонију у NATO чим ријеши проблем имена – тема и БиХ

СЈЕВЕРНОАТЛАНТСКИ САВЈЕТ СЕ БАВИ ОДНОСИМА И СИТУАЦИЈОМ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Јенс Столтенберг изјавио је да је Алијанса спремна да позове Македонију у чланство чим се ријеши проблем имена, те поручио да „NATO врата остају отворена” упркос томе што се Русија противи његовом ширењу.

„Посјетио сам Скопље и јасно рекао да је NATO и даље привржен ономe што је поручио 2008. на Самиту у Букурешту – да смо спремни да позовемо ту земљу да постане чланица NATO чим се ријеши питање њеног имена. Та одлука и даље стоји. Контакти и преговори о имену су у току и надам се да ће бити успјешно завршени, а онда ћемо кренути даље”, каже Столтенберг.

Упитан за могуће мијешање Русије у процес приступања Македоније NATO, Столтенберг је са засједања Сјеверноаталнског савјета поручио да је фундаментално право сваке нације да одлучује о свом путу и припадности одређеном безбједносном оквиру.

„Русија се противи ширењу NATO већ годинама. Готово увијек је протестовала када добијамо нове чланице, али чињеница је да су врата NATO отворена. Да ли ће NATO добити нову чланицу питање је одлуке земље која жели да се прикључи и 29 савезника. Нико други нема права да ту интервенише или спријечи тај процес”, закључио је Столтенберг.

Током данашњег засједања Сјеверноаталнстског савјета посљедња тачка дневног реда требало би да се односи на ситуацију на Западном Балкану.

Како Танјуг сазнаје из дипломатских извора, разговараће се прије свега о даљим корацима за приступање Македоније и БиХ Алијанси.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар