Главно Федерација/БиХ

Суд БиХ наложио вјештачење Махмуљинове медицинске документације

ОСУЂЕН ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА НА ОСАМ ГОДИНА, А НАЛАЗИ СЕ У ТУРСКОЈ – НАВОДНО НА ЛИЈЕЧЕЊУ
  • Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад КОЈИЋ: Суд БиХје саучесник у бјекству Махмуљина у Турску

СУД БиХ донио је наредбу о вјештачењу достављене медицинске документације осуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина, којом је од вјештака тражен налаз и мишљење да ли се може лијечити у БиХ, као и да ли може путовати, потврђено је Срни у овој правосудној институцији.

Суд БиХ је ову наредбу донио јуче.

Махмуљину у току кривичног поступка и све до његовог оконачања нису биле изречене мјере забране, одоговор је Суда БиХ на питање Срне да ли ће Суд расписати потјерницу и покренути процес екстрадиције Махмуљина из Турске, с обзиром на то да је ријеч о лицу које је правоснажно осуђено на осам година затвора.

У Суду БиХ раније је речено да Махмуљин није упућен на издржавање казне затвора јер се, према обавијести коју је доставио његов бранилац, налази на лијечењу у Турској.

Из Републике Српске раније је истицано да се по хитном поступку мора покренути процедура екстрадиције Махмуљина из Турске и да се у вези са његовим бјекством мора поставити питање одговорности надлежних у Суду БиХ.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић оцијенио је да је Суд БиХ саучесник у бјекству Махмуљина у Турску, јер нису издали упутни акт.

Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин напустио је почетком августа БиХ и, умјесто у затвор, отишао је у Турску.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар