Главно РС и матица

Тачи, Весељи и остали се у Хагу терете за више од 100 убистава – хоће ли их `опрати` као Орића?

Тачи, Весељи и остали се у Хагу терете за више од 100 убистава – хоће ли их `опрати` као Орића?
  • Специјални тужилац сматрао нужним да о оптужбама изда саопштење због „континуираних покушаја Тачија и Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа“. Према наводима, њих двојица су спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда – да они сами не буду изведени пред лице правде

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво у Хагу је 24. априла Специјализованим већима Косова поднело на испитивање оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других лица чија имена тужилаштво није желело да објави.

Уз наводе да је реч о оптужници од десет тачака прецизира се да се терете „за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење“.

У оптужници се наводи да Хачим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Наводи се и да садржај оптужница остаје поверљив све до тренутка док их не потврди судија за претходни поступак. Претходни судија има максимум шест месеци да потврди или одбаци оптужницу.

Тачи је председник Косова, а Весељи лидер Демократске партије Косова и посланик у Скупштини.

„Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници“, наводи се у саопштењу.

Уз напомену да „оптужница представља искључиво оптужбу“, закључује се:

„Она је резултат дуготрајних истрага и одражава уверење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој. Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди“.

Такође се наводи да је специјални тужилац сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед „континуираних покушаја Тачија и Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа“.

Према наводима, њих двојица су спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде.

„Таквим поступцима господин Тачи и господин Весељи су показали да су им лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова“, закључено је.

https://www.slobodnaevropa.org/a/hasim-taci-kadri-veselji-hag-optuznice-ratni-zlocini/30688457.html

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар