Главно РС и матица

Тачи за The Guardian: Разграничењу се противи Њемачка, али је договор могућ до краја 2019.

УОЧИ СКУПА БАЛКАНСКИХ ЛИДЕРА У БЕРЛИНУ РЕКАО ДА НИЈЕ У ПЛАНУ УКИДАЊЕ ТАКСИ
  • Лондонски лист наводи да се незванично као приједлог помињало да се већински српска област на сјеверу Косова припоји Србији а већински албанска Прешевска долина на југу Србије да се пребаци Косову, као и да у пракси на сјеверу Косова постоји нека врста  дуплог суверенитета, са утицајем са Косова и из Србије
  • Тачи се залаже за размјену територија али се томе противи Њемачка страхујући да ће то подстаћи захтјеве за промјене граница у другим дјеловима Балкана, укључујући у дијеловима Босне гдје су Срби већина, наводи The Guardian

ПРЕДСЈЕДНИК шиптарског „Косова Хашим Тачи рекао је у интервјуу за британски лист The Guardian да је договор о нормализацији односа Србије и Косова, слично историјском споразуму Грчке и Сејверне Македоније, и даље могућ 2019. године упркос проблемима посљедњих мјесеци.

„Морамо да сједнемо за сто, чак и са највећим непријатељем, али без било каквих предуслова и покушамо да саслушамо једни друге“, рекао је Тачи у данас објављеном интервјуу, датом уочи састанка балканских лидера у Берлину 29. априла.

The Guardian указује да су разговори двије стране прекинути од новембра прошле године, када је Косово увело таксе од 100 одсто на робу из Србије.

Тачи је рекао да нема планова да се укину таксе али је нагласио потребу за брзим напретком, пише лондонски лист.

„Косовски Срби су се повукли из политичког живота на Косову укључујући полицију и судство на сјеверу Косова. Нико нема одговор како да се иде напријед а највеће жртве су Косовари, посебно косовски Срби“, рекао је Тачи.

Оклијевање међународне заједнице и помијешане поруке „стварају простор за националисте и популисте са обе стране границе“, рекао је он.

Косово је, како пише The Guardian, сада у половичном статусу, признале су га неке земље ЕУ а неке не, и грађани Косова су једини Европљани западно од Белорусије којима је потребна виза да путују у шенгенску зону, док друге балканске земље немају ове рестрикције.

Тачи криви земље чланице ЕУ због компликовања процеса, алудирајући на Њемачку која се противи дјеловима Тачијевог приједлога, посебно оног дјела који је описао као корекцију граница.

The Guardian подсјећа да се незванично као приједлог помињало да се већински српска област на сјеверу Косова припоји Србији а већински албанска Прешевска долина на југу Србије да се пребаци Косову, као и да у пракси на сјеверу Косова постоји нека врста  дуплог суверенитета, са утицајем са Косова и из Србије.

Тачи се залаже за размјену територија али се томе противи Њемачка страхујући да ће то подстаћи захтјеве за промјене граница у другим дјеловима Балкана, укључујући у дјеловима Босне гдје су Срби већина, наводи The Guardian.

Тачи је казао да би „демаркација граница“ била дио сваког свеобухватног споразума о узајамном признању. Он је рекао да не може бити граница по етничким линијама.

„То је немогуће, и Косово и Србија ће остати мултиетничке државе“, рекао је Тачи.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар