Главно Федерација/БиХ

Тегелтија и Кошарац траже „зелено свјетло“ за обе гасне интерконекције – и источну и јужну

КРИШТО ОБЕЋАВА ДА ЋЕ САВЈЕТ МИНИСТАРА БиХ О ТОМЕ РАСПРАВЉАТИ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ
  • Министар иностраних послова Елмедин КОНАКОВИЋ рекао да се стигло безмало до коначног договора о тим питањима, те да су остали само технички детаљи који би требало коначно бити договорени на нивоу предсједника партија наредне сриједе

МИНИСТРИ у Савјету министара Зоран Тегелтија и Сташа Кошарац на јучерашњој сједници изричито су затражили да на дневни ред наредне сједнице Савјета министара буде стављен Нацрт основе за вођење преговора ради закључивања Споразума између БиХ и Републике Србије о изградњи гасовода „Нова источна интерконекција“ на правцу граница Србија-БиХ-Бијељина-Бањалука-Приједор-Нови Град.

Такође, министри Кошарац и Тегелтија инсистирају да у дневни ред буде уврштен и Нацрт основе за вођење преговора ради закључивања Споразума између БиХ и Републике Хрватске о изградњи плиновода „Јужна интерконекција БиХ и Република Хрватска“ на правцу Загвозд-Посушје-Нови Травник/Травник са дијелом који се одваја за Мостар и Приједлог одлуке о квалитету течних нафтних горива, сазнаје Срна.

Они су нагласили да су лидери партија који су партнери на нивоу БиХ договорили и усагласили неколико веома важних инфраструктурних пројеката, а који би били приједлог Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је подсјетио партнере из ФБиХ, који са СНСД-ом чине власт на нивоу БиХ, на преузете и договорене обавезе у вези са неколико инфраструктурних пројеката који су од значаја за Републику Српску.

Тегелтија је затражио да предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто одмах утврди термин наредне сједнице, а уколико то не учини – српски министри напуштају сједницу Савјета министара.

Кришто је навела да не може одредити прецизан дан, али да ће сједница на чијем дневном реду ће бити ове теме сигурно бити наредне седмице.

Министар иностраних послова Елмедин Конаковић је рекао да су скоро стигли до коначног договора о овим питањима, те да су остали само технички детаљи који би требало коначно бити договорени на нивоу предсједника партија наредне сриједе.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар