Главно Федерација/БиХ

Тегелтија: Мора бити објелодањен списак људи којима је забрањен улазак у БиХ

„ТИ ПОДАЦИ НЕ СМИЈУ БИТИ ТАЈНА – ХОЋУ ДА СА СПИСКОМ УПОЗНАМ ЈАВНОСТ“
  • Тврде да није могуће ни да мени доставе списак људи којима је забрањен улазак у БиХ. То само оставља сумњу да постоји неки чудан начин како се доносе одлуке да се некоме забрани улазак у БиХ, те се ствара сумња да то неко ради на основу личних односа

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија наставиће да инсистира на томе да се објелодани списак људи којима је забрањен улазак у БиХ и на који начин се доносе такве одлуке.

Замољен да прокоментарише допис, који је добио од директора Службе за односе са странцима Слободана Ујића, у којем се наводи да су подаци о особама којима је забрањен улазак у БиХ – тајни и да безбједносну провјеру странаца с циљем утврђивања разлога безбједности по БиХ спроводи Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА), Тегелтија је рекао за Срну да се на основу тог дописа видјело да није могуће ни њему да доставе списак људи којима је забрањен улазак у БиХ.

– То значи да нисам у могућности да упознам јавност о томе, што и даље само оставља сумњу да постоји неки чудан начин како се доносе одлуке да се некоме забрани улазак у БиХ, те се ствара сумња да то неко ради на основу личних односа – истакао је предсједавајући Савјета министара.

Он је указао да су се у протеклих мјесец дана појавили страхови код великог броја грађана из Србије који путују за БиХ да се евентуално и они не нађу на листи оних којима је забрањен улазак у БиХ.

– Да би све те сумње и страхове разријешили, тражио сам од Службе за послове са странцима да ми доставе спискове свих људи којима је забрањен улазак у БиХ, не што је то мени потребно већ да на тај начин упознам јавност о свим оним којима је забрањен улазак у БиХ. За мене је неприхватљив став да било којој јавној личности, људима који износе своје јасне ставове, па и критичке према власти и у Сарајеву или било којој другој земљи, буде забрањен улазак у БиХ – нагласио је Тегелтија.

Директор Службе са послове са странцима Слободан Ујић обавијестио је предсједавајућег Савјета министара да су подаци о особама којима је забрањен улазак у БиХ – тајни и да безбједносну провјеру странаца с циљем утврђивања разлога безбједности по БиХ проводи Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА).

Тегелтија је 30. марта затражио од Министарства безбједности и Службе за послове са странцима БиХ да му у што краћем року доставе списак страних држављана којима је забрањен улазак у БиХ са јасно наведеним разлозима забране.

Он је тада нагласио да није ријеч о подацима који имају степен тајности, нити би смјеле бити тајна, те инсистира да се евиденција са траженим подацима јавно објави.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар