Главно Федерација/БиХ

Тегелтија: Односе са Хрватском оптерећују и неке изјаве из Сарајева

СА ПЛЕНКОВИЋЕМ РАЗГОВАРАО И О МОГУЋНОСТИ ГРАДЊЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ „ДУБРОВНИК ДВА“
  • Зоран ТЕГЕЛТИЈА: Имамо и неколико тешких отворених питања. Једно од њих је да већ више од 20 година нисмо ратификовали споразум о граници и да имамо отворено питање граничних прелаза. Ту је и Трговска гора
  • На састанку са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен највише било ријечи о Економском инвестиционом плану за Западни Балкан. То је нешто – нагласио је Тегелтија – што сада постаје реално, постоје финансијска средства и сада треба ићи у реализацију пројеката

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да су односи између БиХ и Хрватске у посљедње вријеме често оптерећени изјавама које долазе из Сарајева, што узрокује контра изјаве из Загреба, а то не доприноси унапређењу сарадње.

Тегелтија је навео да су БиХ и Хрватска веома важне једна другој када је у питању спољнотрговинска размјена.

Након билатералног сусрета делегација БиХ и Хрватске, предвођених предсједавајућим Савјета министара и премијером Хрватске Андрејом Пленковићем, Тегелтија је напоменуо да БиХ и Хрватска заједно реализују неколико значајних пројеката, међу којима је данас отворени мост у Свилају, те мост који се гради преко Саве у Градишци.

„То су неке добре ствари. Наравно, имамо и неколико тешких отворених питања. Једно од њих је да већ више од 20 година нисмо ратификовали споразум о граници и да имамо отворено питање граничних прелаза. Морамо знати да је и овај гранични прелаз у Свилају отворен на привременој основи, да може на овакав начин да функционише само три мјесеца“, истакао је Тегелтија у изјави новинарима у Свилају.

Тегелтија је истакао да је једно од отворених питања везано за Трговску гору, као и за измјене Изборног закона БиХ, за које је, како је навео, Хрватска јако заинтересована и жели да учествује у тражењу најбољег рјешења.

Договорили смо да све ове теме буду предмет разговора ресорних министарстава и да на заједничкој сједници Савјета министара и Владе Хрватске покушамо у што је могуће краћем периоду ријешити бар нека од тих питања“, навео је Тегелтија.

Он је са Пленковићем разговарао и о могућности изградње хидроелектране „Дубровник два“, те навео да ће и једна и друга страна имати вишак воде, а недостатак електричне енергије.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и премијер Хрватске Андреј Пленковић свечано су данас отворили мост Свилај на ријеци Сави који повезује БиХ и Хрватску.

Након отварања моста, на употребу ће бити предат и нови гранични прелаз Свилај, чиме се стварају предуслови за међународни промет путника.

Предсједник Европске комисије шаље добре и афирмативне поруке

Фото: EPA / Антонио Бат

Тегелтија је навео да предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен земљама Западног Балкана шаље добре и афирмативне поруке.

Тегелтија је рекао да је током билатералног састанка са Лајен највише било ријечи о Економском инвестиционом плану за Западни Балкан.

То је нешто што сада постаје реално, постоје финансијска средства и сада треба ићи у реализацију пројеката. Разговарали смо о томе како ће се управљати Берлинским процесом након што Ангела Меркел, која је била лидер у том процесу, напусти канцеларску позицију“, навео је Тегелтија.

Нагласио је да је незаобилазна тема везана и за процес проширења ЕУ, те поновио да БиХ више жели да уђе у ЕУ, него што ЕУ показује амбицију да било коју од земаља Западног Балкана прими у своје чланство.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар