Главно РС и матица

Тегелтија: Раздвајање суђења Додику и Лукићу – супротно основним начелима кривичног поступка

МОРАО ЈЕ ОДГОДИТИ ГЛАВНИ ПРЕТРЕС И ВОДИТИ ГА У НАКНАДНОМ РОКУ
  • Савјетник предсједника Републке Српске Милан ТЕГЕЛТИЈА: Све ово је само још једном показало да је овај поступак пред Судом БиХ „поступак са политичком метом“ који као такав предсједнику Републике Српске не омогућава фер, непристрасан и законит процес пред независним и непристрасним судом

РАЗДВАЈАЊЕ поступка против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића супротно је основним начелима кривичног поступка предвиђеним Законом о кривичном поступку, рекао је савјетник предсједника Републке Српске Милан Тегелтија.

Тегелтија је навео да је ријеч о јединственом, узрочно-посљедично повезаном догађају, гдје се чињенице и право доказују у њиховој узрочно-посљедичној вези у једном и јединственом поступку.

– Раздвајање тог поступка не може се оправдати оправданим изостанком једног оптуженог – Лукића, јер Суд није установио извјесну дужу немогућност присуства претресима Лукића, што би онемогућило спровођење поступка против обојице – појаснио је Тегелтија.

Како је код Лукића ријеч о акутном здравственом стању које је пролазног карактера, напоменуо је Тегелтија, Суд је у складу са начелима кривичног поступка морао одгодити главни претрес и водити га у накнадном року заједнички за оба оптужена, а у међувремену утврдити природу здравственог стања Лукића и извјесност његовог појављивања на претресу у неком наредном времену.

– На овај начин, раздвајањем поступка Суд БиХ је демонстрирао политички циљ и мету овог квази-кривичног, а у ствари политичког поступка против предсједника Републике Српске, јер је потпуно одступио од основних начела Закона о кривичном поступку која захтијевају јединствено вођење поступка о јединственом узрочно-посљедично повезаном догађају, те одступио од претходног утврђивања разлога за радвајање кривичног поступка /утврђивање извјесне дуже немогућности присуства претресима једног од оптужених/ – рекао је Тегелтија.

Он је указао да је Суд БиХ, напротив, мимо начела Закона о кривичном поступку и не утврђујући разлоге за раздвајање поступка донио одлуку о раздвајању поступка руководећи се политичким, а не објективним и утврђеним кривично-процесним разлозима.

– Све ово је само још једном показало да је овај поступак пред Судом БиХ „поступак са политичком метом“ који као такав предсједнику Републике Српске не омогућава фер, непристрасан и законит процес пред независним и непристрасним судом који суди искључиво у складу са Уставом и законом – оцијенио је Тегелтија за Срну.

Рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника Српске“ Милошу Лукићу окончано је без јасног става да ли ће бити настављено 30. јануара јер је Додикова одбрана затражила изузеће поступајућег судије Мирсада Стрике.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар