Главно Свијет

Телефонски разговор Путин-Бајден потпуно неизвестан, а Лавров-Блинкен није

ЛАВРОВ: НАРЕДНИХ ДАНА ПОНУДИЋЕМО СТЕЈТ ДЕПАРТМАНУ ТЕРМИН ЗА ПРЕГОВОРЕ
  • Амерички државни секретар је претходно саопштио да је Вашингтон дао Москви „значајну понуду“ како би се омогућило ослобађање америчке кошаркашице Бритни Грајнер и бившег маринца Пола Вилана који су у затвору у Русији. Односно: њихова замјена за Виктора Бута, руског трговца оружје који издржава затворску казну у САД

ЗАСАД не постоје планови за организовање телефонског разговора између руског предсједника Владимира Путина и америчког предсједника Џозефа Бајдена, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитри Песков.

„Нема таквих планова“, рекао је Песков, одговарајући на питање да ли би послије разговора Ентони Блинкен – Сергеј Лавров, могао да услиједи и разговор предсједника Русије и Америке.

Сам Лавров је изјавио да ће Москва ускоро предложити датум за његов телефонски разговор са Блинкеном.

Амерички државни секретар је претходно саопштио да је Вашингтон дао Москви „значајну понуду“ како би се омогућило ослобађање америчке кошаркашице Бритни Грајнер и бившег маринца Пола Вилана који су у затвору у Русији.

Како је наведено из извора у америчкој администрацији, Вашингтон је вољан да размијени осуђеног руског трговца оружјем Виктора Бута који се налази у америчком затвору за своје двоје држављана.

– За Блинкенову намјеру да организује телефонски разговор сазнао сам док сам био у Африци, а он је то саопштио у телевизијском обраћању, наводећи да жели да ме контактира телефоном. Дан касније примили смо званичан захтјев – рекао је Лавров новинарима.

Додао је да тренутно преговарају о датуму за такав контакт, а то ће тешко бити могуће данас.

– Наредних дана, међутим, понудићемо нашим америчким колегама прикладан датум – додао је шеф руске дипломатије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар