Главно Свијет

Терориста из Стразбура Шериф Шекат, иако рањен, умиче Макроновој полицији и агентури

ЧАК 27 ПУТА КРИВИЧНО ОДГОВАРАО У ФРАНЦУСКОЈ, ЊЕМАЧКОЈ И ШВАЈЦАРСКОЈ – И БЕРЛИН ОТВОРИО ИСТРАГУ
  • Француско тужилаштво Шеката засад оптужује за тероризам јер су очевици посвједочили да је док је пуцао у Стразбуру узвикивао „Алаху акбар“ (Алах је велики)
  • У међувремену се открило да је на Шекатов мобилни – само који тренутак прије него што је отворио ватру по посјетиоцима базара – стигао позив са територије Њемачке. Он на тај позив није одговорио (није ни покушао да провјери ко га зове), па се претпоставља да је то био сигнал да «ступи у акцију»

ФРАНЦУСКА још није успјела да открије и ухапси Шерифа Шеката који је на божићном базару у Стразбуру побио и ранио 15 људи.

Није иако је у активну потрагу за њим укључила 720 полицајаца и непознати број агената државне безбједности.

Посебно су „чешљали“ Нодорф, дио града где се налази базар. Био је све до данас блокиран, али више није.

Режим Емануела Макрона признао је свој привремени пораз, али наставља потрагу за 29-им Шекатом који је више него добро познат француским државним органима јер је чак 27 пута кривично одговарао. Додуше, дио својих „подвига“ извео је у Њемачкој и Швајцарској.

Зато и не изненађује што је и њемачки државни тужилац отворио истрагу против Шеката. За «убиство, покушај убиства и наношење тешких повреда».

Француска телевизија БФМ наводи да је истрагу отворио сектор њемачког тужилаштва за сузбијање тероризма.

У међувремену се открило да је на Шекатов мобилни – само који тренутак пре него што је отворио ватру по посјетиоцима базара – стигао позив са територије Њемачке.

Он на тај позив није одговорио (није ни покушао да провјери ко га зове), па се претпоставља да је то био сигнал да «ступи у акцију».

И француско тужилаштво Шеката засад оптужује за тероризам јер су очевици посвједочили да је док је пуцао у Стразбуру узвикивао „Алаху акбар“ (Алах је велики).

Ниједан њемачки држављанин у Стразбуру није рањен, али се у Берлину наглашава да су трауматизовани они који су били присутни док је Шекат пуцао.

Шериф Шекат је у Њемачкој 2016. осуђен на двије године и три мјесеца затвора због пљачки. Издржао је нешто више од годину дана казне прије него што је протјеран у Француску.

Шекат је држављанин Француске чији медији тврде да је «рањен у размјени ватре са снагама реда».

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар