Главно РС и матица

Требиње се отворило Београду, а већ је пред својом најбољом туристичком сезоном

ДВОДНЕВНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ У БЕОГРАДУ ПОНУДЕ НАЈВЕЋЕГ ТУРИСТИЧКОГ ЦЕНТРА ХЕРЦЕГОВИНЕ
  • Начелник Требиња Мирко ЋУРИЋ: “Храна је добра, од 27 винарија у Републици Српској 23 су у Требињу, вјерски туризам је такође заступљен и има шта да се види – духовни центар Мркоњићи, родно мјесто Светог Василија Острошког, Манастир Тврдош, херцеговачка Грачаница, све је то нешто што треба посјетити, а имамо и највећи аквапарк у региону – Град Сунца”
  • На штандовима били престављени Град Требиње, Музеј Херцеговине, Херцеговачка кућа, вина шест винарија, ресторани, Аква парк “Град Сунца”, туристичке организације и произвођачи меда и љековитог биља

У КНЕЗ Михаиловој улици у центру Београда представљена је туристичка понуда Требиња на десет типских штандова, на којима су Београђани и туристи из иностранства добили прилику да пробају чувене херцеговачке специјалитете, вина и ракије.

Пажњу је изазвало извођење сплета традиционалних игара и пјесама из Херцеговине Културно-умјетничког друштва “Алат Свислајон”, а на штандовима су престављени Град Требиње, Музеј Херцеговине, Херцеговачка кућа, вина шест винарија, ресторани, Аква парк “Град Сунца”, туристичке организације и произвођачи меда и љековитог биља.

Презентацију Требиња посјетио је и градоначелник Мирко Ћурић који је истакао да је представљање тог града са југа Републике Српске и његових садржаја, први пут организовано на овакав начин у центру главног града Србије.

Позвао је Београђане да посјете Требиње, које има пуно лијепих садржаја, па се сви који једном дођу радо враћају.

“Храна је добра, од 27 винарија у Републици Српској 23 су у Требињу, вјерски туризам је такође заступљен и има шта да се види – духовни центар Мркоњићи, родно мјесто Светог Василија Острошког, Манастир Тврдош, херцеговачка Грачаница, све је то нешто што треба посјетити, а имамо и највећи аквапарк у региону – Град Сунца”, навео је Ђурић.

Када је у питању број посјета, Ђурић је истакао да се Требиње враћа у колосијек и очекује најбољу сезону и највећи број ноћења до сада.

“Године 2019. имали смо посјете људи из 94 земље свијета, који су званично прошли кроз туристичку организацију и било је преко 100.000 ноћења. Ове године у мају је већа посјећеност него 2019. године, а по свему судећи и јун ће бити”, навео је Ђурић.

Он је напоменуо да Требиње има 25 хотела, мотела и преноћишта са више од 3.200 лежајева и позвао Београђане да дођу јер још има мјеста, али и да резервишу смјештај, јер се у јулу, августу увијек тражио кревет више.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је промоција туристичких потенцијала Требиња у Београду организована заједно са Туристичком организацијом Београда, а у складу са договором са састанка министара пољопривреде Републике Српске и Србије и градоначелника Требиња и Београда.

“Овдје можемо да видимо на најбољи начин шта је то због чега сви кажу да је Требиње изузетно пожељна и интересантна туристичка дестинација и да завређује да га се посјети”, истакао је Цицовић.

Директор ТО Београд Миодраг Поповић изјавио је да Београђани доста знају о Требињу и да ове године очекује највећи број посјета Београђана у протеклих неколико година, а најавио је и представљање Београда у Требињу.

“Кључно на овогодишњој презентацији је чињеница да је Требиње заокружено као туристичка дестинација и ми ћемо Београђане подсетити на ту чињеницу”, рекао је Поповић.

Директор ТО Требиње Мирјана Путица нагласила је да је у Београду представљен само дио туристичке понуде, а посјетиоци су могли данас да дегустирају херцеговачка вина и мед.

Она је истакла вишеструку туристичку понуду Требиња и најатрактивније локације за туристе међу којима су центар града са љетном баштом Платани, живописна зелена пијаца, Градски парк Јован Дучић, бројни културно историјски споменици, стари град Кастел, са много угоститељских и занатских радњих, Музеј Херцеговине, као и бројни манастири и други вјерски објекти.

За љубитеље природе пружа се низ могућности кроз параглајдинг и фотосафари, а како је наопменула Путица, Требиње има благу медитеранску климу и налази се на 25 километара од обале Јадранског мора.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар