Главно Свијет

Турска почела операцију „Пролећни штит“ у Сирији, али Москва га неће оставити „један на један са Асадом“

АНКАРА ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ ОБОРИЛА ДВА СИРИЈСКА СУ-24, СИРИЈСКА ОБОРИЛА ТУРСКИ ДРОН
  • Званични Дамаск одреаговао затварањем неба над северозападом земље за све авионе и дронове. Објавио је да ће све туђе летелице, које уђу у тај ваздушни простор, бити сматране непријатељским и – обаране
  • Могућ је и прави турско-сиријски рат, у којем ће – у копненим операцијама – на страни Дамаска бити и Иран, али ће све највероватније зависити од скорог сусрета Путин-Ердоган

ТУРСКИ министар одбране Хулуси Акар објавио је да је његова земља у сиријској северозападној провинцији Идлиб започела војну операцију „Пролећни штит“.

Одмах је, међутим, нагласио: „Турска не жели војни сукоб са Русијом у Сирији“.

Као циљ „Пролећног штита“ Турчин је означио:

„Наше трупе добиле су наредбу да се супротставе снагама сиријског председника Башара Асада и спрече радикализацију у тој провинцији и зауставе миграције“.

Претходно је Реџеп Тајип Ердоган у телефонском разговору са Владимиром Путином тражио сагласност да га Москва „остави један на један са Сиријом“.

Убрзо по отпочињању операције, турски медији су јавили да су оборена два сиријска борбена авиона Су-24.

Сиријски медији наводе да су се оба пилота успешно катапултирала.

Званични Дамаск је одреаговао затварањем неба над северозападом земље за све авионе и дронове. Објавио је да ће све туђе летелице, које уђу у тај ваздушни простор, бити сматране непријатељским и – обаране.

У међувремену су сиријске снаге у близини града Саракиба обориле један дрон турске производње који је припадао побуњеницима које контролише и финансира Анкара.

Турски војни врх убрзо је објавио да је уништио сиријски систем ПВО који је оборио дрон код Саракиба и „још два суседна лансера“.

Како је кренуло, могућ је и прави турско-сиријски рат, у којем ће – у копненим операцијама – на страни Дамаска бити и Иран, али ће све највероватније зависити од сусрета Путин-Ердоган који је планиран за 5. март.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/turska-pocela-operaciju-prolecni-stit-u-siriji-ali-je-moskva-nece-ostaviti-jedan-na-jedan-sa-asadom

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар