Главно Свијет

Турска рачуна на подршку НАТО у конфликту њених снага са Асадовом армијом

АНКАРА ТВРДИ ДА СУ ЊЕНИ ВОЈНИЦИ `НЕУТРАЛИСАЛИ` 101 АСАДОВОГ, ТРИ ТЕНКА И ЈЕДАН ХЕЛИКОПТЕР
  • Дамаск тврди да је турска војска прва почела и да је вишецјевним ракетним бацачима тукла сиријске војне положаје у провинцији Идлиб – између градова Саракиб и Тел-Ејс
  • Турска тражи да сиријска армија обустави офанзиву у Идлибу чији дио држи и протурска полутерористичка такозвана Сиријска национална армија

ТУРСКО Министарство одбране објавило је да су његове снаге тукле 115 положаја сиријске регуларне армије у провинцији Идлиб.

Нагласило је да је био „одговор на артиљеријску ватру коју су Сиријци отварали по позицијама (турске) армије“.

Турско министарство тврди да је „неутралисало 101 Асадовог војника“, три тенка и један хеликоптер.

Још је навело да је то било у складу са „правилима ратовања и правом на самоодбрану“.

Ништа што је Идлиб сиријска провинција!

Турски војници су се посљедњих дана два пута налазили на удару сиријске армије и наводно су имали 14 убијених и пет рањених. Од овог броја, шест је погинуло данас код насеља Тафтаназ.

Сиријски медији јављају да је турска војска прва почела и да је вишецјевним ракетним бацачима Т-122 „Сакарија“ тукла положаје Асадове армије између градова Саракиб и Тел-Ејс.

Анкара тражи – чак и преко Русије – да сиријска армија обустави офанзиву на терористе и побуњенике у Идлибу. Наравно, не признаје да им је она један од заштитника и спонзора јер јој омогућавају да индиректно контролише не мали дио територије Сирије.

У Дамаску не поричу да су владине снаге два пута тукле турске „посматрачке положаје“, али наглашавају да то нису били положаји чија локација је утврђена у руско-турско-иранским преговорима у Сочију и Астани.

Могућа је ескалација турско-сиријског конфликта јер Асадова армија, која је током дана ослободила насеље Канатер, напада градове Кафр-Халаб и Марет-Насан које бране и турски командоси и протурски полутерористи из такозване Сиријске  националне армије.

Анкара је у међувремену саопштила да поводом конфликта у Идлибу очекује подршку НАТО.

Претходно је сиријска Ал-Каида, чији одреди контролишу највећи дио Идлиба, објавила да се још један турски војни конвој нашао под ватром сиријске артиљерије код града Атариб.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар