Главно Свијет

У Бриселу потписан протокол о приступању Македоније НАТО

ДА БИ СВЕ УБРЗАЛИ – УМЈЕСТО МИНИСТАРА ПОТПИСАЛИ СУ ГА АМБАСАДОРИ ДРЖАВА ЧЛАНИЦА

ПРОТОКОЛ о приступању Македоније НАТО потписан је данас у сједишту западне војне алијансе у Бриселу.

Протокол су потписали амбасадори 29 земаља чланица у присуству министра спољних послова Македоније Николе Димитрова и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

На церемонији у сједишту НАТО, Димитров се поздравио са амбасадорима свих земаља чланица који су један по један по абецедном реду прилазили да потпишу документ.

Приступне протоколе са будућим чланицама обично потписују министри спољних послова, али су Протокол са Македонијом потписали амбасадори земаља чланица при НАТО да би се убрзала интеграција те земље у алијансу.

По потписивању Приступног протокола, Македонија ће учествовати на састанцима НАТО без права гласа, а пуноноправна чланица постаће када свих 29 земаља Алијансе у парламентима ратифукују протокол.

Преспанским договором је предвиђено да то прво уради Грчка, што је најављено за 8. фебруар. Седам дана након што Грчка ратификује Протокол, Македонија ће формално променијити име у Сјеверна Македонија.

Уобичајено ја да процес приступања у НАТО траје око 18 мјесеци, али, према најавама из сједишта  алијансе које су пренијели македонски медији, Сјеверна Македонија може да очекује пуноправно чланство у јуну.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар