Главно Федерација/БиХ

У Поточарима очекивано Комшић, Џаферовић, Сатлер, Ђукановић…

СКУП ОБЕЗБЈЕЂИВАЛА ПОЛИЦИЈА СРПСКЕ ЗАЈЕДНО СА ДРУГИМ БЕЗБЈЕДНОСНИМ АГЕНЦИЈАМА БиХ
  • Одржан и муслимански вјерски обред и укоп посмртних остатака 19 идентификованих лица страдалих у јулу 1995. године

У ПОТОЧАРИМА је обиљежено 26 година од бошњачког страдања у општини Сребреница у јулу 1995. године.

Прво је емитована видео-порука са обраћањем званичника у комеморативној сали у бившој фабрици акумулатора.

Комеморацији у Поточарима су, између осталих, присуствовали чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер и  предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Услиједило су полагање цвијећа и одавање почасти код централног спомен-обиљежја страдалима у сакралном дијелу Меморијалног центра.

 

Одржан и муслимански вјерски обред и укоп посмртних остатака 19 идентификованих лица страдалих у јулу 1995. године. Почео је у 13.05 часова.

У општини Сребреница и локалним установама 11. и 12. јули су нерадни дани због обиљежавања сјећања на бошњачко и српско страдање.

Скуп у Поточарима обезбјеђивала је Полиција Републике Српске са осталим безбједносним агенцијама у БиХ.

Овогодишњи скуп припреман је у атмосфери појачаног притиска на Републику Српску и Србију да признају да се у Сребреници догодио “геноцид” и прећуткивања да се у средњем Подрињу, током посљедњег рата страдало је више од 3.500 Срба, а којима је 7. јула одржан помен у Братунцу, коме су присуствовали само званичници Републике Српске, Србије и делегације и представници борачких организација.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995., на чијем челу је израелски историчар Гидеон Грајф, сачинила је Изјештај на више од 1.200 страница у којем се наводе докази да се у сребреничкој регији није догодио геноцид.

У Извјештају је утврђено и да је у Сребреници страдало не више од 3.714 жртава, а не више од 8.000 како то тврди бошњачка страна и дио међународне заједнице и, према Грајфу, тај број треба да буде уписан у историју.

Да у Сребреници није било геноцид става је предсједавајућа судског вијећа које је одлучивало о жалби Ратка Младића Приске Матимбе Нијамба која је издвојила своје мишљење у пресуди генералу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар