Главно РС и матица

У Србији се рађа најмање дјеце од почетка 20. вијека

У СРБИЈИ ОДАВНО НИЈЕ БИЛО МАЊЕ СТАНОВНИКА НЕГО ДАНАС, А И СВЕ ЈЕ - СТАРИЈЕ

У СРБИЈИ никада није живјело мање становника него данас, а статистика, уз просјечну доб од 43 године, показује и да становништво никад није било старије, објавила је Радио-телевизија Србије (РТС).

Србија се налази на самом врху групе земаља с најстаријом старосном структуром становништва, а према посљедњим службеним подацима из 2017., удио популације старије од 65 година у Србији био је 19,63 посто, рекла је за РТС Сања Јанкелић из државног завода за статистику.

У Србији је 2018. рођено 64.894 дјеце, што је само 160 више него прије три године, када је у матичне књиге рођених уписано најмање дјеце од почетка 20. вијека.

Сва очекивања и демографске пројекције о доби становништва указују на то да ће се овај тренд старења наставити.

Очекујемо и даље континуирани пораст удела старијих од 65 и више година“, навела је Сања Јанкелић.

Алармантни подаци о депопулацији у Србији чули су се и на недавном форуму Економског института Храна за Европу, кад је упозорено да се број становника смањује у чак 86 посто српских села, те да је око 1200 села у процесу нестајања, што је приближно четвртина укупног броја од 4.709 насеља у Србији.

У сваком од тих 1200 села ,која су у процесу нестајања, просјечно има мање од 100 становника, а чак у 86 посто број становника континуирано опада.

Површина коју обухватају та села у одумирању територијално је приближна површини Косова и Метохије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар