Главно Свијет

У украјинском врху признали да су се од децембра 2019. спремали за оружани сукоб са Русијом

ДАНИЛОВ: ПОЧЕЛИ СМО ОДМАХ НАКОН СУСРЕТА НАШЕГ ПРЕДСЈЕДНИКА СА ПУТИНОМ У ПАРИЗУ

УКРАЈИНА је одлучила да се припреми за сукоб са Русијом након што се украјински предсједник Владимир Зеленски састао са руским лидером Владимиром Путином у Паризу у децембру 2019. године, изјавио је секретар украјинског Савјета за националну безбједност и одбрану Алексеј Данилов.

– Да се ​​нисмо припремали, онда дефинитивно не бисмо имали овај резултат који имамо. Могу да кажем да је апарат Савјета за националну безбједност и одбрану почео да се припрема за ове процесе послије децембра 2019. године, након што је предсједник наше земље посјетио Париз, гдје је одржан први и посљедњи састанак са предсједником Путином – рекао је он.

Путин и Зеленски састали су се 2019. године на самиту у „нормандијском формату“ у Паризу. Истовремено, руски предсједник одржао је и билатералне састанке – са Зеленским, француским предсједником Емануелом Макроном и са тадашњом њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Почетком децембра 2022. године Меркелова је изјавила да су Мински споразуми били покушај да се Кијеву пружи вријеме за јачање.

Одмах за њом то је потврдио и бивши француски предсједник Франсоа Оланд. Према његовим ријечима, тадашња геополитичка ситуација није ишла у корист Украјине, а Западу је била потребна пауза.

Руски предсједник прокоментарисао је да су га ове изјаве изненадиле, будући да је рачунао на искрену жељу европских земаља да учврсте мир и избјегну војни сукоб у Украјини.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар