Главно Федерација/БиХ

У врху „Аскер академије“ и Насер Орић и бивши припадници одреда „Ел муџахид”

ИЗЕТБЕГОВИЋЕВ КОМАНДАНТ СРЕБРЕНИЦЕ ЈЕ ЧАК У УПРАВНОМ ОДБОРУ ТЕ ПРОБЛЕМАТИЧНЕ СТРУКТУРЕ
  • Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг ЋЕРАНИЋ: „Нермин Ћуприја и Билал Дервишић (који су међу вођама аскера) познати су широј бх-јавности. Дервишић је био у одреду Ел Муџахид и био је привођен. Оно што посебно забрињава је, откуд Насер Орић у Управном одбору Аскера“

СНИМЦИ малољетника, који у БиХ уз предаваче симулирају војну обуку, шокирале су регион, а посебно то што је у Управном одбору “Аскер академије” Насер Орић.

Уз све то, и фотографисање малољетника са заставом „Исламске државе”. Док стручњаци у Српској упозоравају да иза свега стоје вехабије и бивши припадници одреда „Ел муџахид”, који их у Сарајеву обучавају, први човјек бх безбједности Драган Мектић, о свему је и данас неинформисан.

Садржаји из БиХ на друштвеним мрежама поново шокирају. Након ЕрСофт клубова, регион сада бруји о „аскерима“. Ко су Аскери?

Ријеч аскер означава војника у старој турској војсци. У овом случају, та ријеч окупља дјецу која на снимку, уз предаваче, симулирају војну обуку, савладавају физичке препреке и борилачке вјештине, тврде безбједњаци у Српској. Осим садржаја видеа, да разлога за забринутост и реаговање надлежних има види се, тврде, и по именима која стоје иза таквих организација.

„Нермин Ћуприја и Билал Дервишић су познати широј бх јавности. Дервишић је био у одреду Ел Муџахид и био је привођен. Оно што посебно забрињава је, откуд Насер Орић у Управном одбору Аскера“, истиче Предраг Ћеранић, декан Факулттета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Да је Орић један од два предсједника Управног одбора Удружења клуба борилачких вјештина „Аскер академије“ видљиво је и у онлајн Регистру удружења грађана Кантона Сарајево. Коментар из „Академије“ нисмо успјели добити, јер је, како нам је у одговору на позив речено, број телефона у регистру погрешан.

Ипак, до Нермина Ћуприје, којег и Ћеранић наводи као једног од вођа аскера, успјели смо доћи. У телефонском разговору нам је рекао да је ријеч о спортском клубу са, како тврди, 50 одраслих чланова и око 100 дјеце узраста од пет до 15 година.

Он истиче да тренира у том клубу, а оптужбе да та академија злоупотребљава дјецу сматра непримјереним и каже да је од игре са дјецом у парку направљен медијски шок.

Колико је све игра, а колико реална опасност по безбједност, на надлежним службама је да утврде, истичу безбједњаци. Да није све наивно, осим имена која стоје иза таквих клубова и видео-снимака, види се и по фотографијама.

Забрињавајућа је и она са Маглића, на којој малољетник уз одраслу особу стоји поред заставе Републике Српске држећи и заставу „Исламске државе”. Надлежне службе, али и Министарство безбједности морало би реаговати – поруке су из Српске.

„Ако се жели у земљи сачувати јединство, достојанство, онда службе, прије свега Обавјештајна служба која прикупља податке и друге агенције, а има их безброј, би морали хитно у року од 24 или 48 часова то да провјере, јер то су лако провјерљиве ствари“, истиче Средоје Новић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

„Када је у питању нешто што се тиче Републике Српске, онда се ту од неке маргиналне и небитне ствари прави параформација, а од ситуације гдје заиста морамо да се забринемо оним што видимо да се дешава у вехабијским енклавама, Мектић је увијек затечен, изненађен, тражи вријеме. Дакле, врло неозбиљно са његове стране“, истиче Ћеранић.

Министар безбједности Драган Мектић, ни јуче о овом случају нема информације. Каже, засад овакве организације нису представљале опасност по безбједност, али шта се крије у позадини остаје да се испита.

„Не могу данас имати податке. Кад бих тако брзо рјешавао проблеме, од јуче до данас, онда бисмо ми ријешили и све могуће америчке проблеме. Треба да се види шта је мотив, шта је позадина и ко стоји иза тога“, додаје Мектић.

Прије ове, актуелна је била прича о ЕрСофт клубовима чији чланови под пуном ратном опремом симулирају војне сукобе. И тада су безбједњаци у Српској упозоравали на опасност, и тада су медији питали, али и тада је конкретна информација или реаговање надлежних изостало

(РТРС)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар