Главно РС и матица

Угљанин Вучића и Брнабић признаје само за предсједника и премијера српског народа

ПОРУЧИО ИМ ДА НЕМАЈУ ПРАВО ДА СЕ ПРЕМА БОШЊАЦИМА ПОНАШАЈУ ДРСКО И РОБОВЛАСНИЧКИ

ПРЕДСЈЕДНИК Бошњачког националног већа Сулејман Угљанин изјавио је данас да наставити да води политичку борбу за аутономију Санџака.

Угљанин је рекао да се нада да ће се у Србији „појавити нормална и демократски оријентисана политичка опција“, ослобођена националистичке прошлости, способна да ријеши питање Војводине, Санџака, Прешевске долине и доношења новог Устава.

„То није само став БНВ-а већ и свих политичких странака и невладиних организација са санџачким предзнаком. Сви су јединствени у томе да су се грађани Санџака на референдуму 1991. године изјаснили за потпуну политичку и територијалну аутономију Санџака, са правом прикључења једној од суверених република. У том смислу не само да очекујемо, већ ћемо се борити свим силама, да Бошњаци Санџака ријеше свој уставно-правни статус као конститутиван народ у Србији. Питање Санџака је, дакле, неријешено“, рекао је Угљанин у интервјуу Радио Сарајеву.

На питање да ли страхује од „репресивних реакција Београда“ због његових ставова, он је оцијенио да су Бошњаци који су се плашили пријетњи, нашли уточиште у Европи, а да су они који су остали, спремни да се боре за своја права.

„То су људи који су свјесни својих права и који су на изборима изабрали своје легитимне представнике. БНВ је бирано по истим законима и истим условима као предсједник Србије, посланици у Скупштини, те одборници у локалним Скупштинама. Поштујемо (предсједника Александра) Вучића, (премијерку Ану) Брнабић, (министра Александра) Вулина као представнике српског народа, али и они морају да уважавају представнике Бошњака у БНВ као представнике бошњачког народа. Не могу они да се понашају дрско, непријатељски, робовласнички према Бошњацима. То је неприхватљиво“, закључио је.

Према његовим ријечима, политичке тензије у вези са Санџаком, Косовом и југом Србије би могле да имају рефлексија и на Балкан.

„Србија је проглашена кривом за геноцид у Сребреници као и за злочине у Кукуровићима, а за све злочине које је починио Милошевићев режим и његови насљедници, нико, практично, није одговарао. Ако се пресуде Трибунала и бројне резолуције не примене на терену, поновиће се злочини“, рекао је Угљанин.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар