Главно Федерација/БиХ

Вархељи: Надам се да ће Европски савјет у марту одобрити преговоре са БиХ о придруживању

У БРИСЕЛУ ОДРЖАН ДРУГИ ПОЛИТИЧКИ ФОРУМ О ЕУ-ИНТЕГРАЦИЈАМА БиХ НА ВИСОКОМ НИВОУ
  • Комесар ЕУ за проширење Оливер ВАРХЕЉИ: Потребан је додатни напредак БиХ на пољу реформи и кључних обавеза. Европска комисија је спремна да тада препоручи Савјету ЕУ да отвори преговоре
  • Предсједавајућа Савјетом министара БиХ Борјана КРИШТО: Политички лидери из БиХ договорили су да у наредном периоду направе искорак на пољу реформи

КОМЕСАР ЕУ за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи изразио је наду да ће Европски савјет моћи у марту да одобри отварање преговора са БиХ о придруживању ЕУ.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто након другог политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ у Бриселу рекао да је потребан додатни напредак на пољу реформи и кључних обавеза, те да је Европска комисија спремна да тада препоручи Савјету ЕУ да отвори преговоре, када се све то испуни.

– Желимо да поново, рецимо већ у марту, дођемо са новим напретком и надамо се да ће тада моћи да се започну преговори – истакао је Вархељи.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто рекла је данас да се са политичког форума на високом нивоу између ЕУ и БиХ политичари из БиХ враћају са позитивном енергијом и ентузијазмом да ће направити искорак на европском путу, те изразила наду да ће институције ЕУ препознати напредак и у овом мјесецу дати датум за отварање преговора БиХ са ЕУ.

– Овом састанку политичког форума на високом нивоу претходио је и један неформални састанак политичких лидера. Чули смо опитмистична рјешења, конкретне планове шта треба урадити. Имамо доста активности, закона и одлука које су у високом нивоу усаглашени, постоји само политичка воља да их усагласимо – рекла је Криштова на заједничкој конференцији за новинаре са Европским комесаром за проширење и сусједску политику Оливером Вархељијем.

Она је истакла да су се политички лидери из БиХ договорили да у наредном периоду направе искорак на пољу реформи, те да је констатовано да је кандидатски статус који су институције ЕУ додијелиле БиХ, у том тренутку било нешто што је допринијело стабилизацији односа и политичких прилика у БиХ, као и бржем формирању власти и искораку на реформском путу.

На политичком форуму учествовали су, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, као и други представници свих нивоа власти у БиХ.

У Брисел су позвани чланови Заједничког колегијума Парламентарне скупштине БиХ, предсједници клубова посланика и делегата, замјеници предсједавајуће Савјета министара, директор Дирекције за европске интеграције, предсједници влада Републике Српске и Федерације БиХ, као и премијери десет кантона и градоначелник Брчко дистрикта.

Први политички форум на високом нивоу одржан је 17. маја када су се политички и институционални лидери у БиХ обавезали да ће спровести кључне активности неопходне за напредак на путу европских интеграција.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер уручио је 8. новембра предсједавајућој Савјета министара Борјани Кришто извјештај Европске комисије о БиХ за ову годину у којем се условно препоручује почетак преговора за чланство.

Европска комисија предложила је у октобру да БиХ буде додијељен кандидатски статус за пријем у ЕУ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар