Главно Свијет

Вашингтон: Дијалог са Београдом треба да буде апсолутни приоритет за Косово

„БЕЗБЈЕДНОСТ КОСОВА БИЋЕ НАЈБОЉЕ ОСИГУРАНА НОРМАЛИЗАЦИЈОМ ОДНОСА СА СРБИЈОМ“
  • Стејт Департман: „Очекујемо да се влада Косова поуздано повинује свим постојећим споразумима и обавезама које је преузела у вези с кретањима трупа и операцијама војних снага на Косову, прије свега обавези према генералном секретару НАТО из 2013. године, да било која операција на сјеверу Косова захтјева претходну консултацију с командантом КФОР“

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су саопштиле да подржавају постепену транзицију Косовских безбедносних снага (КБС) у професионалну, мултиетничку војску, али и да би дијалог Београда и Приштине требало да буде апсолутни приоритет за Косово.

Стејт Департмент је навео да САД подржавају „постепену, транспарентну транзицију КБС у професионалну, мултиетничку војну силу, која је интероперабилна са НАТО и представља све заједнице на Косову“, преноси српски сервис Гласа Америке.

Скупштина Косова је јуче усвојила три закона којим се Безбједносне снаге Косова трансформишу у Оружане снаге Косова.

Ријеч је о „сувереној одлуци владе Косова“, стоји у саопштењу Стејт департмана.

Стејт департман наводи и да ће „безбедност Косова најбоље бити заштићена нормализацијом односа са Србијом“ и да би за Косово „дијалог (са Србијом) требало да буде апсолутни приоритет“.

„Апелујемо на обе стране да уклоне све баријере како би се вратиле за преговарачки сто и постигле свеобухватни споразум о нормализацији“, наводи се у саопштењу.

Влада Косова, више него икада раније, мора да настави ангажман с мањинским заједницама и да блиско сарађује са НАТО савезницама и њиховим партнерима, додаје Стејт департман.

„Очекујемо да се влада Косова поуздано повинује свим постојећим споразумима и обавезама које је преузела у вези с кретањима трупа и операцијама војних снага на Косову, прије свега обавези према генералном секретару НАТО из 2013. године, да било која операција на сјеверу Косова захтева претходну консултацију с командантом КФОР-а“, стоји у саопштењу.

Стејт департман додаје да јучерашње гласање у Скупштини Косова „не доноси никакве моменталне промјене када је ријеч о структури, мисији или операцијама“ КБС.

„Ради се о административном кораку, којим се започиње процес, који ће трајати деценију, а током којег Косово од земље којој се пружа безбједност треба да постане земља која доприноси безбједности“, стоји у саопштењу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар