Главно Свијет

Велика Британија обухваћена штрајковима какве није имала деценијама

РАД ОБУСТАВИЛИ ПРОСВЈЕТНИ РАДНИЦИ, МАШИНОВОЂЕ, ЗАПОСЛЕНИ У ВИШЕ МИНИСТАРСТАВА...
  • Штрјкачи и њихови синдикати траже повећање плата у складу са растом инфлације
  • Радници здравствених служби најавили координисани штрајк за 6. фебруара и то ће бити највећи протест у британској Националној служби здравствене заштите

У ВЕЛИКОЈ Британији је започео највећи штрајк у протеклих неколико деценија.

Запослени у много сектора прекинули су рад и затражили повећање плата у складу са растом инфлације.

У штрајк су ступили просвјетни радници из Националног синдиката образовања у Енглеској и Велсу што је утицало на 23.400 школа.

Из Националног синдиката образовања, који је са 500.000 чланова најбројнији у овој области у земљи, саопштено је да су власти понудиле повећање од пет одсто што је једнако ранијем смањењу примања.

Више од 70.000 радника на 150 универзитета које представља синдикат за универзитете и колеџе ступило је такође у штрајк усљед спора око примања.

Више хиљада машиновоћа из синдиката АСЛЕФ и РМТ, почело је дводневни штрајк након што су одбили понуду за повећање плата. У једнодневну обуставу рада – више од 100.000 радника из синдиката државних институција и јавних тијела.

У штрајк се укључило и особље из министарстава саобраћаја, образовања, рада и пензија, здравства и социјалне помоћи, те унутрашњих послова.

Међу службама обухваћеним штрајком су и Национални ауто-путеви, Агенција за поморство и Обалска стража, те Агенција за возаче и стандард возила.

Радници здравствених служби су најавили координисани штрајк за 6. фебруар и то ће бити највећи протест у британској Националној служби здравствене заштите /НХС/.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар