Влада РС Главно

Вишковић британској амбасади: Није ли ускраћивање виза дискриминација?

ЗАТРАЖИO ДА ОБЗНАНИ ЗБОГ ЧЕГА НЕ ДАЈЕ ВИЗЕ ТЕКВОНДИСТКИЊАМА ИЗ СРПСКЕ
  • Предсједник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Желио бих да вјерујем да је у питању бирократски пропуст и да ће такмичаркама из Републике Српске ипак бити омогућено учешће на Европском првeнству у теквондоу, јер би свако супротно поступање представљало недопустиву сегрегацију по националној и територијалној основи

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је Амбасаду Велике Британије да се огласи и саопшти шта је проблем у случају ускраћивања издавања виза чланицама теквандо репрезентатације БиХ из Републике Српске, јавља РТРС.

– Због специфичних околности и чињенице да се у јавности сумња да је ријеч о дискриминацији по националној и територијалној основи, позивамо амбасаду Велике Британије да се јавно огласи и обзнани шта је, конкретно, проблем у овом случају – рекао је Вишковић.

Он је изразио незадовољство због тога што је, ускраћивањем издавања виза, онемогућено учешће чланица теквандо репрезентатације БиХ из Републике Српске на Европском првенству у Великој Британији.

– Желио бих да вјерујем да је у питању бирократски пропуст и да ће такмичаркама из Републике Српске ипак бити омогућено учешће на Европском првeнству у теквондоу, јер би свако супротно поступање представљало недопустиву сегрегацију по националној и територијалној основи – истакао је Вишковић.

Како је рекао, околности овог случаја и чињеница да визу нису добиле само репрезентативке српске националности, а да је, истовремено, одобрен улазак у земљу репрезентатикама других националности у јавности буде оправдану сумњу да су у питању неки други разлози, који се дубоко косе са политиком коју Велика Британија званично промовише у БиХ.

– Уколико визе нису издате само зато што су оне Српкиње и што долазе из Републике Српске, онда је то преседан за сваку осуду. Уколико је у питању пропуст административне природе, позивамо амбасаду Велике Британије да исправи ову неправду и омогући издавање виза или у супротном да званично јавности појасни гдје је и због чега настао проблем са издавањем виза – нагласио је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар