Влада РС Главно

Вишковић: Каква год била пресуда Караџићу, Срби су довољно јаки да се са тим изборе

„НАШ ГЛАВНИ ЦИЉ ЈЕ ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ И ЈЕДИНСТВО СА СРБИЈОМ“
  • „Уколико би се судило по правди и закону, мислим да би Караџић данас требало да спрема ствари и путује ка РС. Међутим, знам који се притисци раде на судије и нисам оптимист да може доћи или до смањења или да не кажем ослобађајуће пресуде. Ово више није право, ни суд који суди по правди и правичности, већ више политички суд

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће се Срби изборити, каква год да буде коначна пресуда бившем предсједнику РС и врховном цивилном команданту Војске РС Радовану Караџићу за злочине почињене у посљедњем рату у Босни и Херцеговини.

„Довољно смо јаки и мислим да ћемо све поднијети и изборити се. Наш главни циљ је очување РС, јединство са Србијом и све што радимо је на том путу“, рекао је Вишковић новинарима у Бањој Луци.

Каже да је пресуда Караџићу већ донесена, а само ће данас бити формално саопштена.

„Знајући досадашњу праксу и како је радио Хашки трибунал, нисам оптимист“, рекао је Вишковић.

Тврди да у свему има више политике, него права.

„Уколико би се судило по правди и закону, мислим да би Караџић данас требало да спрема ствари и путује ка РС. Међутим, знам који се притисци раде на судије и нисам оптимист да може доћи или до смањења или да не кажем ослобађајуће пресуде. Напросто, ово је политика, ово више није право, ни суд који суди по правди и правичности, већ више политички суд“, устврдио је Вишковић.

О томе, додаје, говори досадашње искуство.

„Хиљаде година добили су Срби за злочине од Хашког трубунала, а за злочине над Србима дају се олако ослобађајуће пресуде или минорне казне“, додао је он.

За данас је Караџићу најављено изрицање другостепене пресуде Жалбеног вијеће Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, који је преузело функцију Хашког суда.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар