Главно Странке

Владајућа коалиција у Српској 21. маја одлучује по ком закону ће изаћи на локалне изборе

ПРВИ ПОКУШАЈ ДОГОВОРА БОЈКОТОВАЛЕ СТРАНКЕ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ
  • Милорад ДОДИК: Као предсједник Републике, али и СНСД, залажем се за то да се не изађе на изборе под условом да то буде консензус свих политичких фактора и да на тај начин извршимо бојкот према ономе што је самовољно понашање господина Шмита
  • Ненад СТЕВАНДИЋ: Сматрамо да су наше колеге, које се данас нису одазвале, од почетка радиле са Кристијаном Шмитом и појединим амбасадорима и да желе да користе ресусре ЦИК-а како би мијењали вољу народа и како би покушали да оспоравају резултате оних који имају подршку народа
  • Драган ЂУРЂЕВИЋ из ванпарламентарне Српске радикалне странке – др Војислав Шешељ: Сљедеће изборе републичка изборна комисија треба да спроведе по Изборном закону Републике Српске. И локалне и изборе за предсједника и НСРС. Ми ћемо чекати одлуку владајуће коалиције

Извор: РТРС

JOШ није познато да ли ће, и по ком изборном закону, владајућа коалиција у Републици Српској изаћи на локалне изборе.

О томе би требало да одлучи 21. маја.

Данашњи састанак, на који су биле позване све парламентарне и ванпарламентарне странке, није изњедрио договор, јер се представници опозиције нису одазвали позиву. Још раније поручили да ће на изборе изаћи по наметнутом закону Кристијана Шмита.

Ако се пита предсједник СНСДм највеће партије у Српској, на изборе по Шмитовом наметнутом закону не треба ићи.

– Као предсједник Републике, али и СНСД, залажем се за то да се не изађе на изборе под условом да то буде консензус свих политичких фактора и на тај начин извршимо бојкот према ономе што јесте самовољно понашање господина Шмита – нагласио је Додик.

Намјера владајуће коалиције била је да се постигне консензус о одлагању избора све док на снагу не ступи Изборни закон Српске по којем би се одржали избори.

– Сматрамо да су наше колеге, које се данас нису одазвале, од почетка радиле са Кристијаном Шмитом и појединим амбасадорима и да желе да користе ресусре ЦИК-а како би мијењали вољу народа и како би покушали да оспоравају резултате оних који имају подршку народа – истакао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Одлука опозиције да учествује на изборима по Шмитовом наметнутом закону јасно показује на чију страну су се сврстали, каже Додик.

– Ако Република Српска нема суверенитет над спровођењем избора онда се њена демократска снага битно умањује. Зато Миличевић, Бореновић, Тривић и Вукановић нису опозиција нама у власти него су опозиција Републици Српској – поручио је Додик.

Договор владајуће коалиције поштоваће и ванпарламентране странке из Српске.

Њихови представнци поручили су да је потребно донијети Изборни закон Републике Српске, јер се ЦИК не може вјеровати.

– За сљедеће изборе треба републичка изборна комисија по Изборном закону Републике Српске да спроведе и локалне и изборе за предсједника и НСРС. Ми ћемо чекати одлуку владајуће коалиције – рекао је Драган Ђурђевић из Српске радикалне странке др Војислав Шешељ.

Након одбијања да учествују на данашњем састанку, огласили су се представници СДС- и ПДП-а. Владајућу коалицију позивају да донесе закон по којем ће се одржати избори, јер како кажу, за то имају све услове.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар