Главно Свијет

ВМРО-ДПМНЕ: Режим покушава да сакрије трагове који воде ка Заеву

„ОДЛОЖЕНО ХАПШЕЊЕ ЈАНЕВ ЈЕ ИЗЛАЗНИ ПЛАН ЗА ИЗИГРАВАЊЕ ОДГОВОРНОСТИ ПРЕМИЈЕРА“
  • Закон очито не важи нити за Зоки Поки, нити за Кики, Фрики и Шеки, нити за Костадинова и остале умијешане у милионске проневјере и злоупотребе Катице Јаневе и невладине организације Бојана Јовановског
  • „ Зоран Заев је премијер Републике Македоније, под чијом директном ингеренцијом се налазе све безбједносно-финансијске истражне службе које су морале да знају за овај милионски рекет узиман од десетак бизнисмена који је трајао годинама

НАЈВЕЋА опозициона странка у Сјеверној Македонији ВМРО-ДПМНЕ коментаришући хапшење шефице Специјалног тужилаштва у тој земљи Катице Јаневе у случају „Рекет“ саопштила је да институције система покушавају да сакрију трагове који воде до премијера Зорана Заева, преноси портал а1он.

„Закон очито не важи нити за Зоки Поки, нити за Кики, Фрики и Шеки, нити за Костадинова и остале умијешане у милионске проневјере и злоупотребе Катице Јаневе и невладине организације Бојана Јовановског, Бокија 13“, истичу из ВМРО-ДПМНЕ.

Како они сматрају, одложено хапшење Јаневе представља само излазни план за избјегавање одговорности Зорана Заева.

„Заев је премијер Републике Македоније, под чијом директном ингеренцијом се налазе све безбједносно-финансијске истражне службе које су морале да знају за овај милионски рекет узиман од десетак бизнисмена који је трајао годинама“, објашњава ВМРО-ДПМНЕ.

Према њеном саопштењу, институције система су толерисале Јаневу и њене извршитеље Бокија 13 и Зорана Милевског, а то указује само на једнода је рекет спровођен у корист Заева.

ВМРО-ДПМНЕ сматра и да је потребно хитно проширење истраге ка Заеву.

„Владавина права ће постојати само када Заев и његови сарадници буду одговарали за криминал“, наводи се у партијском саопштењу.

Европска комисија за сада је уздржана и не коментарише случај „Рекет“ у Сјеверној Македонији, након јучерашње одлуке о притварању шефице Специјалног тужилаштва Катице Јаневе, поручила је прес служба ЕК за македонску новинску агенцију МИА.

Ипак, Европска комисија наглашава да од македонске власти очекује темељну истрагу.

„Не коментаришемо истраге у току. ЕУ подсјећа да је важно да се настави борба са криминалом на високом нивоу и да се успостави правна одговорност за било какав криминал“, наводи се у одговору Европске комисије за МИА.

Извори у Европској комисији, која је одиграла значајну улогу у креирању Специјалног тужилаштва у Сјеверној Македонији током преговора у Пржину, кажу да пажљиво прате догађаје у тој земљи око случаја „Рекет“ и да за сада немају јасну слику о томе шта се тачно догађа.

„Ситуација је веома комплексна и чекамо да добијемо јаснију слику и више информација како бисмо могли евентуално да коментаришемо“, кажу дипломате у Бриселу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар