Видео Главно Свијет

Војна парада у Паризу: 4.290 војника, 220 возила, 250 коња, 64 авиона и 30 хеликоптера

УЧЕСТВОВАЛИ И ШПАНСКИ ЖАНДАРМИ, ОКЛОПНА ВОЗИЛА БЕЛГИЈЕ И НЕМАЧКИ ВОЈНИ АВИОН

У ПАРИЗУ је данас одржана војна парада поводом националног празника Дана пада Бастиље а на смотри је учествовало неколико хиљада војника.

Парада је почела проласком предсједника Француске Емануела Макрона авенијом Јелисејских поља до трибине на тргу Конкорд.

Током параде забиљежена су два инцидента. Прва је грешка примјећена у ваздуху, јер је један од авиона који су надлијетали Тријумфалну капију с бојама француске заставе, пустио црвену умјесто плаву боју.

Други инцидент је био судар два мотоцикла, без жртава. Како се види на видео снимцима, један од возача мотоцикла није на вријеме скренуо из авеније ка тргу.

На паради је учествовало 4.290 војника, 220 возила, 250 коња, 64 авиона и 30 хеликоптера.

Од гостију учествовали су шпански жандарми, белгијска оклопна возила и један авион њемачке војне авијације.​

Током дана су предвиђени ватромети широм Француске а главни ће бити на Марсовим пољима код Ајфелове куле.

У Француској је за викенд распоређено око 110.000 припадника снага безбједности у циљу спријечавања насиља и потенцијалних напада.

Пад Бастиље, 14. јула 1789. представља симбол краја апсолутистичке монархије и јединства нације. Послије тога је 26. августа 1789. године усвојена Декларација о људским и грађанским правима. Том декларацијом су касније утемељене француске националне вриједности слобода, једнакост и братство.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар