Главно Свијет

Војска Бјелорусије у пуној борбеној приправности на граници према Пољској и Литванији

ЛУКАШЕНКО УПОЗОРИО СУНАРОДНИКЕ ДА БИ УЛАЗАК У ЕУ И НАТО УНИШТИО ЗЕМЉУ
  • Бјелоруско Министарство одбране најавило почетак планираних летова своје борбене авијације „у зони државне границе
  • Александар ЛУКАШЕНКО изјавио да опозиција жели да Западу препусти све бјелоруске државне фирме и нагласио: Никоме нећемо ништа продати!“
  • Владимир ПУТИН га информисао о својим телефонским разговорима (о превирањима у Бјелорусији) са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном

ПРЕДСЈЕДНИК Бјелорусије Александар Лукашенко, након савјетовања са члановима националног Савјета безбједности, објавио је да је војна команда те земље распоредила борбене јединице на њеним западним границама и ставла их у стање пуне борбене готовости.

Нагласио је да су у посљедње време Бјелорусији стизале пријетеће изјава представника западних држава, укључујући лидере неких који уопште и не знају где се Бјелорусија налази.

Неколико сати раније, бјелоруско Министарство одбране најавило је почетак планираних летова своје борбене авијације „у зони државне границе.

Лукашенко је 15. августа изразио забринутост због вежби НАТО снага у Пољској и Литванији. Тада је наредио да ваздушно-десантна бригада због тога из Витебска пребаци у околину Гродна.

Владимир Путин је Александра Лукашенка обавијестио о телефонским разговорима са њемачком канцеларком Ангелом Меркел и француским предсједником Емануелом Макроном поводом ситуације у Бјелорусији.

У Берлину је објављено да Меркелова тражи од владе Бјелорусије да се суздржи од насиља над мирним демонстрантима, да ослободи политичке затворенике и започне национални дијалог са опозицијом и друштвом“.

Путин је и њој и Макрону указао на неприхватљивост мјешања у унутрашње ствари Бјелорусије и вршења притиска на њено руководство.

Лукашенко је, иначе, оптужио опозицију да спрема пузећу забрану руског језика и увођење граничне контроле на граници са Русијом.

Политички програм својих противника назвао је „потпуно неутемељеним и неприхватљивим.

Додао је да опозиција жели да Западу препусти све бјелоруске државне фирме и нагласио:

„Моја позиција је једнозначна: никоме нећемо ништа продати!“

За намјеру опозиције да Бјелорусију уведе у НАТО и ЕУ рекао је:

То би уништило нашу републику!“

Поводом формирања опозиционог савјета за транзицију власти, упозорио је:

„То је покушај насилног преузимања власти. Влада Бјелорусије ће предузети адекватне мјере.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар