Главно Свијет

Врх Јерменије против америчке обојене револуције: међу 228 ухапшених и вођа побуне

СУДАР ПОКУШАЛИ ДА СПРЕЧЕ СВЈЕШТЕНИЦИ ЈЕРМЕНСКЕ АПОСТОЛСКЕ ЦРКВЕ
  • Полиција демонстрантима препријечила пут у кварту Еребуни. Употребила сузавац и шок-бомбе
  • Томе је претходио троминутни разговор између премијера Сержа Саргсјана и вође побуне – опозиционог посланика Николе Пашињана. Саргсјан, који је убједљиво најјача политичка фигура у земљи, демонстрације је назвао „уцјеном“ и посавјетоао Пашињану да се „врати на правно поље“. Предочио му је да ће – у сутпротном – сва одговорност бити на њему

ЈЕРМЕНСКА власт је одлучила да се супротстави и трећој верзији обојене револуције – у Јеревану и више других градова широм земље – у америчкој режији.

Полиција и државна безбједности похапсиле су у Јеревану 228 учесника `мајдана у покушају` који су за новац изведени на улице поводом избора Сержа Саргсјана за предсједника владе.

Полиција је демонстрантима препријечила пут у кварту Еребуни. Употребила је сузавац и шок-бомбе.

У јереванским болницама завршило је седам учесника протеста.

Томе је претходио троминутни разговор између премијера Саргсјана и вође побуне – опозиционог поланика Николе Пашињана.

Саргсјан, који је убједљиво најјача политичка фигура у земљи, демонстрације је назвао „уцјеном“ и посавјетоао Пашињану да се „врати на правно поље“. Предочио му је да ће – у сутпротном – сва одговорност бити на њему.

Пашињан и још двојица опозиционих посланика укључених у демонстерације — Арарат Мирзојан и Сасун Микаелјан — одмах потом су приведени у полицију.

Ако државни тужилац одлучи да их кривично гони – томе ће претходити ванредно засједање националног парламента.

Претходно је Пашињан запријетио да ће се демонстрације „наставити са новом снагом“. Позвао је своје присталице да не одустану.

Саргсјан је претходних година био шеф државе, а опозиција га оптужује да је слабо водио земљу што је довело до погоршања економске ситуације.

Демонстранти су у минули понедјељак покушали и упад у парламент. Полиција је то спријечила, а на обје стране је било десет повређених.

Сљедећи дан су Пашињан, Мирзојан и остали објавили „почетак плишане револуције“.

Данашњи судар у Јеревану покушали су да спријече свештеници   Јерменске апостолске цркве који су се – на Маштоцовом тргу – поставили између полиције и демонстраната.

Полицијски врх их је замолио да убиједе демонстранте да се разиђу, али од тога није било ништа.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар