Главно Федерација/БиХ

ВСТС БиХ: Анкетни одбор нема овлаштења да оцјењује поступке и радње тужилаштва

ДАО САГЛАСНОСТ ДА ЛЕПИР И ВРЕЋО 25. МАЈА НАСТУПЕ ПРЕД ОДБОРОМ
  • Високи судски и тужилачки савјет БиХ оцјенио да могу самостално пред Анкетним одбором за „случај Драгичевић“ открити оно што је у интересу јавности а неће угрозити повјерљивост, резултате и интересе истраге

АНКЕТНИ одбор Народне скупштине Републике Српске може саслушати главног окружног тужиоца у Бањалуци Желимира Лепира и тужиоца Далибора Врећу о поступању органа који су у надлежности парламента Српске, укључујући и МУП, у мјери у којој давањем одговора на одређена питања неће угрозити интересе истраге коју спроводи то тужилаштво, сматра ВСТС.

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ је на данашњој сједници донио ову одлуку након засједања Комисије за етику ВСТС-а која је требало да се изјасни о допису који је ВСТС-у упутио Лепир у вези са учешћем њега и Вреће на сједници Анкетног одбора у случај „Драгичевић“.

ВСТС је у једном од усвојених закључака навео да према одредбама члана 99 Пословника Народне скупштине Републике Српске, њен Анкетни одбор, као ад хок тијело не може вршити истражне или друге судске радње.

Усвојен је и закључак у којем се наводи да сходно Закону о ВСТС-у БиХ, Закону о јавним тужилаштвима Републике Српске и Закону о кривичном поступку Републике Српске, Анкетни одбор нема овлаштења да процјењује и оцјењује поступке и проведене радње тужилаштва или тужилаца у истрази и радње доказивања – истражне радње, које су провела овлаштена службена лица или друга лица под надзором тужиоца.

Закључено је и да је главни окружни јавни тужилац овлаштен да самостално процијени квантум и квалитет информација о истрази које ће изнијети пред Анкетни одбор он и тужиоци тог тужилаштва, чије откривање је у интересу јавности а неће угрозити повјерљивост, резултате и интересе истраге.

Народна скупштина Републике Српске формирала је на 26. посебној сједници 10. маја Анкетни одбор с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

Овај одбор је обавезан да у року од једног мјесеца поднесе Извјештај о прибављеним чињеницама са приједлогом мјера за његово спровођење.

У петак, 25. маја, изјаве Анкетном одбору требало би да дају министар унутрашњих послова Драган Лукач у 11.00 часова, тужилац Окружног тужилаштва Далибор Врећо у 13.00 часова и главни тужилац Окружног тужилаштва Желимир Лепир у 15.00 часова.

Изјаве су раније дали директор Полиције Српске Дарко Ћулум, начелник Управе крим-полиције МУП-а Српске Синиша Кострешевић, директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран и начелник Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Дарко Илић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар