Главно РС и матица

Вучић: Ако Приштина не укине таксе – можемо разговарати само о техничким питањима

У ВАШИНГТОНУ ИЗЈАВИО ДА СУ ПАЛМЕР И ГРЕНЕЛ ЗА ПОТПУНО УКИДАЊЕ ТАКСИ
  • Нагласио да се Србија суочава са кампањом коју су Албанци повели у САД преко филма Хрвата Јакова Седлара који покушава Србе да прикаже у негативном свјетлу током Другог свјетског рата: „У том филму се без историјских чињеница и стварних података тврди да је тобоже Недићева влада прогонила Јевреје, а како су их Албанци и муслимани спасавали од Срба“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да Метју Палмер и Ричард Гренел сматрају да је важно да се потпуно укину таксе Приштине, како би могло да се разговара о важним суштинским питањима.

Он је испричао и каква кампања се у САД води против Србије.

Вучић је новинарима у Вашингтону рекао да је захвалан и Гренелу и Палмеру на искрености и на томе што на снажан начин инсистирају на томе да се таксе укину, као и што не подржавају намјеру Аљбина Куртија да дјелимично укине таксе.

„Они сматрају да је важно да се укину таксе да бисмо могли да разговарамо о важним, суштинским питањима. Мени није није проблем да се састанем са Тачијем и Куртијем на панелима, али разговора о суштинским и статусним питањима неће бити док се не укину таксе. То сам рекао и Палмеру“, истакао је Вучић и додао да се у противном може разговарати само о техничким притањима.

Каже да то зна и Гренел и додаје да је и правично да таксе буду укинуте.

Упитан да ли ће доћи до сусрета са Хашимом Тачијем, који је такође у САД, Вучић је казао да то још не зна.

„Немам ништа против сусрета, али чекам резултате о таксама. Да ли ћемо да се сретнемо негде нисам имао проблем, али стварних преговора о било којем статусном питању неће бити“, истакао је Вучић и подсетио да се са Тачијем и Куртијем срео и у Минхену.

„Али, они неће бити на АИПАЦ-у и то је велика шанса за Србију“, рекао је Вучић.

Пренио је и да се у САД Србија суочава са кампањом коју су Албанци повели преко филма Хрвата Јакова Седлара који покушава Србе да прикаже у негативном свјетлу током Другог свјетског рата.

„У том филму се без историјских чињеница и стварних података тврди да је тобоже Недићева влада прогонила Јевреје, а како су их Албанци и муслимани спасавали од Срба“, рекао је Вучић.

Додао је да су притом помијешали и годину када је Ајнштајн дошао у Америку, да у филму има и других грешака, али да ће га сутра пустити у Њујорку и Вашингтону.

„Покушавају на све начине да спрече да се глас Србије чује на АИПАЦ-у, али ја ћу покушати да одговорим на најбоље могуће начине“, навео је Вучић и поменуо колико је само новца дато да се не би поменуо Јасеновац на разним манифестацијама.

Вучић је, након састанка са изаслаником САД за Југоисточну Европу (ЈИЕ) Метјуом Палмером, рекао и да Америка показује све већу заинтересованост за ЈИЕ, што је и шанса за Србију.

Вучић је, у Вашингтону у изјави новинарима, подсјетио да је Палмер изасланик не само за Западни Балкан, већ и Југоисточну Европу, те да се бави и проблемима Турске и Грчке, не само питањима Србије.

Вучић је разговарао и да Адамом Боехлером којег је недавно предсједник САД Доналд Трамп поставио као лидера развојне финансијске корпорације, која је по први пут означила Западни Балкан као интересатно мјесто за инвестиције.

„Ако смем да кажем уз много не лаких ствари са којима ћемо се суочавати – то је велика прилика за Србију. Посебно у шта желе да инвестирају је приватни сектор, и то је велика ствар која може драстично да допринесе нашем даљем развоју“, рекао је он.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар