Главно РС и матица

Вучић ће Загребу предложити пола године ћутања о Другом свјетском рату и 90-им

„СРБИ И ХРВАТИ ЋЕ У БУДУЋНОСТИ СВЕ ВИШЕ РАДИТИ ЗАЈЕДНО, АЛИ ХАЈДЕ ДА ТО ШТО ПРИЈЕ ПОЧНЕМО“
  • У интервјуу загребачком недељнику „Глобус“ рекао и ово: „Срби и Хрвати су бројчано мали народи. Срби су мали, а Хрвати нису већи. Једни и други морамо да разумијемо да ћемо опстати и преживјети само ако се не будемо тукли“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да Србија и Хрватска немају сукобе око будућности, и предложио је мораторијум од шест мјесеци на расправе о темама из прошлости.

Вучић је у интервјуу за хрватски „Глобус“, чији су дијелови објављени на сајту тог недељника, рекао да ће хрватској предсједници Колинди Грабар Китаровић током предстојеће посјете Загребу поднијети конкретне предлоге за побољшање српско-хрватских односа.

Када је ријеч о трауматичним темама из Другог свјетског рата и рата 1990-их година, које изазивају највише напетости у односима Србије и Хрватске, Вучић је оцијенио да би најбоље било да се двије стране уздрже од расправе о њима на неко вријеме, наводи Глобус.

„Хајде да се договоримо да у наредних шест мјесеци и да то кажемо не говоримо о томе, томе и томе, или прије него што изађемо с било чиме, да се покушамо чути и да сваки пут спустимо тонус, и једни и други“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли ће предсједница Хрватске прихватити његов приједлог, Вучић је рекао да је циљ боље разумијевање у будућности.

„Мислим да закључак наших разговора треба да буде: Сагласни смо да се ни око чега нисмо сагласили када је ријеч о прошлости, али дајте да покушамо боље да разумемо једни друге у будућности“, додао је он.

Како је навео, будућност Срба и Хрвата лежи у јачању сарадње и бољем међусобном разумијевању.

„Срби и Хрвати су бројчано мали народи. Срби су мали, а Хрвати нису већи. Једни и други морамо да разумијемо да ћемо опстати и преживјети само ако се не будемо тукли… у будућности ће Срби и Хрвати све више заједно радити, али што пре то почнемо, показаћемо да смо мало паметнији“, навео је он.

Вучић је у интервјуу говорио о питању несталих, изложби о Јасеновцу коју је Србија организовала у УН, страху од асимилације Срба у Хрватској, као и томе да ли Хрватска кочи Србију на путу ка ЕУ.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар