Главно РС и матица

Вучић: Грађани засад немају разлога за бригу иако много тежа времена тек долазе

ЦЈЕЛОДНЕВНИ СУСРЕТ У БУДИМПЕШТИ ИМАО СА ВИКТОРОМ ОРБАНОМ И КАРЛОМ НЕХАМЕРОМ
  • „Договорили смо се како да се Мађарска, Србија и Аустрија супротставе илегалним миграцијама. Увјерен сам да ћемо успјешно осигурати бољу безбједносну ситуацију за грађане на југу и сјеверу земље“
  • „Разговарали смо о многим важним питањима, ишчекујући нарастајући волумен сукоба у Украјини. Верујем да ћемо бити под још већим економско-енергетским притиском, али морамо да радимо. То што ћемо да кукамо неће да нас спасе. Ситуација је веома-веома тешка. У четвртак, када будем у Прагу, са председницом Европске комисије, Урсулом фон дер Лајен, видећу шта је важно за Србију, шта још можемо да урадимо за јесен и зиму“
  • „Плашим се да у шест месеци можемо да изгубимо све што смо радили тешко и напорно.Не нашом кривицом већ неких који мисле да ратују и санкцијама решавају проблеме“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је на крају састанака које је имао у оквиру трилатералног самита у Будимпешти, чији актери су били и мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер, да је договорено како да се три земље супротставе илегалним миграцијама, и изразио увјерење да ће успјешно осигурати бољу и безбједносну ситуацију за грађане на југу и сјеверу земље.

– Данас смо имали целодневни програм у Будимпешти у организацији мађарског премијера Орбана и задовољан сам што смо дуго разговарали само нас тројица. Разговарали смо и пленарно са нашим министрима о бројним пројектима. Договорили смо како и на који начин да се супротстављамо илегалним миграцијама. Верујем да ћемо успети да обезбедимо бољу и безбедносну, и сваку другу ситуацију за наше људе на југу и северу земље, у Прешеву, Бујановцу, Кањижи, Сомбору… – објаснио је Вучић у изјави новинарима.

Пренио је да много техничких детаља треба да се разради и да ће наредне недјеље тимови три земље радити на томе, након чега ће се на то ставити нека врста политичког печата и кренути у акцију.

– Разговарамо о многим другим важним питањима ишчекујући нарастајући волумен сукоба у Украјини. Верујем да ћемо бити под још већим економско-енергетским притиском, али морамо да радимо. То што ћемо да кукамо неће да нас спасе. Тачно је да је ситуација веома-веома тешка. У четвртак, када будем у Прагу, имаћу сусрете са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, што је важно за Србију, да видимо шта је то што можемо да урадимо за јесен и зиму да се припремимо, шта је то што се од нас очекује – додао је он.

Вучић је казао да је договорено, прије свега са Мађарском, али и са Аустријом, да једни другима помажемо када су у питању гас, храна и чување граница од неконтролисаног упада илегалних миграната.

– Разговарали смо о безброј тема, договорили много. Састанцима су присуствовали и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и министар финансија Синиша Мали. Важно је да говорите о финансијама, да нађете средства, јер када, на пример, Мађарска има основну каматну стопу од 13 одсто, фирме добијају стопу од 18 одсто за кредите, морамо да покушамо још снажније да чувамо своју стабилност и финансијске бафере – истакао је он.

Рекао је да грађани немају за сада разлога за бригу, иако много тежа времена тек долазе.

– Плашим се да све што смо радили тешко и напорно, за шест месеци, не нашом кривицом већ неких који мисле да ратују и санкцијама решавају проблеме, можемо све да изгубимо. Кључна борба биће овог пута, као што смо бринули о људима и породица током ковида, што ћемо чинити и сада, да видимо шта је то што можемо да сачувамо, пре свега ниску цену струје и гаса, посебно за компаније, да не изгубе место у произвођачком ланцу, да нам не дођу неки други. Само најјачи опстају – истакао је Вучић.

Рекао је да ће ускоро бити у нашој околини затварање шопинг молова, јер се неће исплатити радњама да отворе своја врата и да плаћају високе цијене енергије.

– Данас је већ трећи октобар и остало је још нешто више од шест месеци до 31. марта. Прошло је месец и три дана када сам упозоравао да ће наредних период до 31. марта бити тежак – додао је он.

Пренио је да треба још да Србија донесе одлуке, као што је – када креће гријање и слично.

„Зна се ко је Хтлера дочекивао цвећем, а ко се против њега борио“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на конференцији за новинаре у Будимпешти, након састанака са премијерима Мађарске и Аустрије Виктором Орбаном и Карлом Нехамером, на молбу ТВ Пинк да прокоментарише став Ефраима Зурофа поводом цртања хитерових бркова Вучићу у једном загребачком медију, да је познато ко је хитлерове трупе дочекивао цвијећем .

„Ефраим Зуроф је велики човек и ја сам му захвалан због принципијелног постављања око ствари које нису једноставне. Можете да цртате бркове колико год хоћетe, али у историјским читанкама пише јасно ко је Хитлера дочекивао цвећем, ко је био одушевљен, а ко се против Хитлера борио“, нагласио је Вучић.

Додао је да су историјске чињенице да је 6. априла Београд бомбардован, да је у наредних 16 дана уништено комплетно ратно ваздухопловство Краљевине Југославије, а 10. априла, када је основана усташка НДХ, те исте снаге дочекиване су цвијећем.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар