Главно РС и матица

Вучић Хану: Мјере Приштине воде дубљој ескалацији и пуној дестабилизацији региона

„НАСТАВИЋЕМО ДИЈАЛОГ СА ПРИШТИНОМ КАД ОПОЗОВЕ НЕОДГОВОРНЕ ПОТЕЗЕ“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић оцијенио је данас, у разговору са европским комесаром за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, да је повећањем такси на српску робу, које је увела Приштина, додатно прекршен споразум ЦЕФТА и да те мере воде ка пуној дестабилизацији региона, то јест да могу довести до дубље ескалације.

„Вучић је захвалио Хану на разумевању ситуације и на жељи да проблем реши, као и на његовој помоћи Србији на европском путу, нагласивши да је за даљи напредак региона кључно очување мира и стабилности, као и даље европске интеграције. Он је истакао да је Србија спремна да настави дијалог с Приштином, након што Приштина повуче неодговорне потезе“, наведено је у саопштењу.

Предсједник Србије је поновио да Србија неће узвраћати било каквим контрамјерама, јер жели да остане поуздан партнер како у региону, тако и у Европи и свијету.

Хан је изјавио да дуготрајна стабилност захтјева помирење и добросусједске односе и изразио пуну подршку напорима да се криза ријеши мирним путем, уз поштовање норми међународног јавног права, као и постигнутих регионалних споразума.

Вучић је разговарао са Ханом о потезима Приштине, којима су уведене и повећане таксе на производе из Србије и БиХ, као и о регионалној стабилности.

Хан ће данас посјетити и Приштину и срести се са Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем и Кадријем Весељијем.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар