Главно РС и матица

Вучић: Курти чини све да увуче Србију у сукоб са НАТО – то морамо да избегнемо

ОТКРИО ДА ЋЕ О ИСПОРУЦИ „БАЈРАКТАРА“ ПРИШТИНИ УБРЗО РАЗГОВАРАТИ СА ЕРДОГАНОМ
  • Улажемо огроман труд да се то не деси, прећуткујемо злодела која долазе из Приштине, реагујемо благо, не зато што је то знак наше слабости, већ одговорности. Хоћемо ли успети у томе, видећемо
  • Поводом боравка представника Српске листе у Вашингтону рекао: Прво, важно је да они виде како то стварно изгледа у свету посебно у Вашингтону, да не мисле да је то лако и једноставно, а с друге стране важно је, јер је то и потврда и легитимизација њихове улоге и позиције нашег народа на КиМ

ПРЕДСЈЕДИК Србије Александар Вучић изјавио је да је жеља премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да увуче Србију у сукоб са НАТО.

Навео је да Аљбин Курти прича неистине када тврди да се тзв. Косово наоружава због српских база у копненој зони безбедности.

– Постоје наше базе тамо још од сукоба са НАТО-ом, сада их има и мање. Он тражи довољан разлог за бесмислице које изговара, да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом. То је њихова политичка жеља и ми то морамо да избегнемо – поручио је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Додао је да се нада да ће Србија сачувати мир, да за то даје све од себе и да је због тога разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Рекао је да вјерује да је потребно да са уложи још доста напора и нагласио да не постоји ништа вредније од мира.

Указао је да када неки људи емотивно реагују и кажу да би требало да завршимо са тим па како било“, да то значи да ти људи не разумеју посљедице, а оне су да би неким мајкама дјеца била враћена у ковчегу, а да то није било потребно.

– Бољи је избор да се тако нешто не деси. Улажемо огроман труд, прећуткујемо злодела која долазе из Приштине, реагујемо благо, не зато што је то знак наше слабости, већ одговорности. Хоћемо ли успети у томе, видећемо – рекао је Вучић.

Нагласио је да се код приштинских званичника види нервоза када дају интервјуе и говоре о Београду, али и озбиљни комплекси.

Замољен да прокоментарише то што га је Аљбин Курти у једном интревјуу, како је пребројао бивши министар спољних послова Косова Петрит Сељими, поменуо 21 пут, Вучић каже да то показује да Курти има „озбиљне комплексе“.

Додао је да га радује „то што види да је они не поштују, не зато што не виде јачину наше војске, већ зато што смо ми изнад свега онога што је она била пре 10 година“.

Када је ријеч о спољној политици Србије и о представницима Српске листе који бораве у Вашингтону, Вучић је истакао да су ти састанци јако важни.

– Прво, важно је да они виде како то стварно изгледа у свету посебно у Вашингтону, да не мисле да је то лако и једноставно, а с друге стране важно је, јер је то и потврда и легитимизација њихове улоге и позиције нашег народа на Косову и Метохији – рекао је Вучић и истакао да не мисли да тај разговор може да буде лош.

Говорећи о томе да је Србија ангажовала двије лобистичке компаније за лобирање у САД, Вучић истиче да је обавијештен о томе, као и да је због тога срећан.

Навео је да је са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о испоруци „Бајрактара“ Приштини, јер је све то, како је рекао, против међународног јавног права.

– Против Резолуције 1244. Људи у НАТО-у то знају и Американци у НАТО, то зна и Столтенберг, то знају сви. Не сме да постоји ни тзв. косовска војска ни било шта. Разговарао сам са Ердоганом, рекао је да ће ускоро доћи у Србију и када буде дошао онда ћемо наставити да разговарамо – рекао је предсједник Србије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар