Главно РС и матица

Вучић: Ми Срби волимо Бугаре, не познајем ниједног Србина који не воли Бугаре

„СРБИЈА НИ ОД ВАЈГЛА НИ ОД ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ НЕ ТРАЖИ НИШТА БЕСПЛАТНО“
  • У Димитровграду, који је посјетио заједно са Руменом РАДЕВОМ, додатно рекао: „Бугарска је комшијска али и пријатељска и братска земља… Надам се да ћемо увек једни друге називати браћом, јер смо схватили какве смо грешке у прошлости правили. Увек у будућности треба да се поштујемо, али не само то, него и да се волимо. Да не живимо једни поред других него заједно“
  • Реагујући на чињеницу да су хрватски фудбалери пласман у наредну рунду Светског првенства у Русији прославили уз пјесму Марка Перковића Томпсона „Бојна Чавоглаве“, рекао: „Видео сам да су певали песму у којој се спомињу српски добровољци, четници… Да сам на њиховом месту, радовао бих се спортском успеху. Ако је некоме најважнија мржња против суседа, ја то не разумем“

ПРЕДСЈЕДНИК Александар Вучић изјавио је данас, поводом става известиоца у Европском парламенту Ива Вајгла да Србија мора да се усклади са стандардима и вредностима ЕУ „јер је нико не зове на бесплатан ручак“, да Србија ништа није ни тражила бесплатно.

„Нико од њега ништа бесплатно није ни тражио. Ни у бившој Југославији ништа нисмо добили бесплатно нити смо нешто очекивали. Иначе, расправа у Европском парламенту је била одлична“, рекао је Вучић новинарима у Димитровграду и додао да се медији увек лакше закаче за нешто лоше него за нешто добро.

Приликом другог дана посјете бугарског предсједника Румена Радева, Вучић је рекао да је он спреман да словеначког посланика у ЕП Ива Вајгла позове на бесплатан ручак.

Вајгл је у дебати о нацрту извјештаја о Србији, као извјестилац за Србију и представник групе либерала и демократа, најавио велики број амандмана на текст, рекавши да српске власти морају да знају да их нико не позива на бесплатан ручак, већ да морају да се ускладе са стандардима и вриједностима ЕУ, а да се то не дешава у области медија, правосуђа и борбе против организованог криминала.

Вучић је најавио да ће с Радевим у току дана посјетити споменик на Нешковом камену, где је, како се изразио, у братоубилачком српско-бугарском рату 1885. године погинуло око 100 војника са обе стране.

„Ми Срби волимо Бугаре, ја не познајем ниједног Србина који не воли Бугаре. Бугарска је комшијска али и пријатељска и братска земља и наш однос према Бугарској није мотивисан чињеницом да је то земља Европске уније… Надам се да ћемо увек једни друге називати браћом, јер смо схватили какве смо грешке у прошлости правили. Увек у будућности треба да се поштујемо, али не само то, него и да се волимо. Да не живимо једни поред других него заједно“, рекао је Вучић.

Говорећи о исељавању српског становништва са Косова и проблемима са добијањем пасоша Србије за Србе са Косова, Вучић је рекао да је то проблем који треба да се рјеши системски, иако је највећи број људи то већ рјешио пријавом становања на неком другом мјесту.

Он је додао да на Косову нема озбиљније привреде, већ да се све своди на аутоперионице и инвестиције које стижу из буџета Србије.

„Морате да знате да Србија годишње улаже око 500 милиона евра. Покушавамо да део младих сачувамо кроз изградњу Сунчане долине, али млади одлазе и из Димитровграда и Београда и зато је много важно да наставимо да стижемо земље Европске уније“, рекао је предсједник Србије.

Нагласио је да не разумије поступак хрватских фудбалера који су пласман у наредну рунду Свјетског првенства у Русији прославили уз пјесму Марка Перковића Томпсона „Бојна Чавоглаве“.

„Видео сам да су певали песму у којој се спомињу српски добровољци, четници… Да сам на њиховом месту, радовао бих се спортском успеху. Ако је некоме најважнија мржња против суседа, ја то не разумем“, рекао је Вучић.

Вучић је поводом вечерашње утакмице Свјетског првенства између Србије и Швајцарске казао да је сигуран да ће се српски фудбалери борити, а да је „наше да их бодримо, без обзира да ли ће победити или изгубити“.

Бета

 

1 коментар

  • Па ко ти је крви кад мене ниси упозн’о. У мом селу кажу „кад ниси сигуран на коју страну иду топови, окрени у Бугарску“.

Кликни овде да поставиш коментар