Главно РС и матица

Вучић: Наставићемо дијалог кад Приштина почне да се понаша цивилизовано и по правилима

„ЈА САМ У ПАРИЗ ИШАО СА ДВА САВЕТНИКА И ЧЛАНОМ ОБЕЗБЕЂЕЊА, А ИЗ ПРИШТИНЕ ИХ ЈЕ БИЛО 50-60“
  • „Могу да отворе колико год поглавља или ниједно, али не можемо да учествујемо у дијалогу са онима који су кршили правила која су сами прихватили. У томе не желимо да учествујемо, али желимо да верујемо да ће Европска унија и остали којима је стало до дијалога да утичу на оне којима су помагали у проглашавању независности“
  • Говорећи о напорима Приштине да Косово постане чланица Интерпола и труду Београда да их у томе спријечи, Вучић је рекао да је то тешка и готово немогућа мисија, јер су и земље које не признају Косово под великим притиском да на гласању буду макар уздржане, како би Косово имало више гласова који га подржавају: „Да ли ће они моћи да задрже ту предност? Борићемо се да не. Да ли ћемо успети? Није лако. Ми сами улажемо у то све што имамо. И свој новац и своје знање. Немамо моћне спонзоре“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће дијалог са Косовом бити настављен онда када Приштина прихвати да се понаша цивилизовано и у складу са правилима, која је и сама прихватила пре много година.

У изјави новинарима, Вучић је рекао да Србија жели дијалог и да никога не уцјењује евентуалним отварањем нових преговарачких поглавља.

„Могу да отворе колико год поглавља или ниједно, али не можемо да учествујемо у дијалогу са онима који су кршили правила која су сами прихватили. У томе не желимо да учествујемо, али желимо да верујемо да ће Европска унија и остали којима је стало до дијалога да утичу на оне којима су помагали у проглашавању независности“, рекао је Вучић.

Говорећи о напорима Приштине да Косово постане чланица Интерпола и труду Београда да их у томе спријечи, Вучић је рекао да је то тешка и готово немогућа мисија, јер су и земље које не признају Косово под великим притиском да на гласању буду макар уздржане, како би Косово имало више гласова који га подржавају.

„Да ли ће они моћи да задрже ту предност? Борићемо се да не. Да ли ћемо успети? Није лако. Ми сами улажемо у то све што имамо. И свој новац и своје знање. Боримо се и то је оно што можемо. Немамо моћне спонзоре“, рекао је он.

Вучић је као пример навео посјету Паризу поводом обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату гдје је он ишао са двоје савјетника и једним припадником обезбјеђења, док је делегација из Приштине имала између 50 и 60 људи.

„Тачи од Путина може добити подршку само за оно са чим се усагласи Србија“

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да предсједник Косова Хашим Тачи неће добити поршку предсједника Русије Владимира Путина за било шта, осим за оно са чим се усагласи и Србија.

„Може Тачи да јури Путина, неће добити подршку за било шта осим онога са чим се Србија усагласи“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду упитан о сусрету Тачија и Путина у Паризу.

Он је казао и да то што се он види са предсједником САД Доналдом Трампом не значи да ће Америка да промијени своју политику по питању Косова и да нема никакву илузију о томе.

Вучић је истакао да Русија пружа подршку Србији и оцијенио да није Путину „лако када упркос чињеници да ЕУ подржава независност Косова, ми и даље идемо ка ЕУ“.

„Није ни њему лако да то разуме“, истакао Вучић.

Он је казао и да у политици нема љубави и да су вјечни само интереси.

Вучић је најавио посјету Путина Србии средином јануара, истичући да Путин у Приштину сигурно неће отићи.

Поводом распореда сједења на свечаности у Паризу приликом обиљежавања стогодишњице од потписивања мировног споразума у Првом свјетском рату, он је казао да није желио да прави скандале и да је достојанствено представљао Србију.

Рекао је да су неколико дана пре одржавања скупа тражили распоред сједења, али да су добили љути одговор да постоји неко ко о томе води рачуна.

Како је навео, сарадници су га убеђивали да је распоред сједења по абецедном реду, али да је он на лицу мјеста схватио да је то лаж.

„Да ли је то била политика или нешто друго – о томе не бих да говорим. Мени је важно извињење амбасадора Француске јер је као представник француске државе показао колико жели добре односе“, навео је Вучић.

Он је казао да предсједник Француске Емануел Макрон долази ускоро у Србију а да у Приштину неће ићи.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар