Главно РС и матица

Вучић, Рама и Ковачевски на самит ЕУ-ЗБ иду са „усаглашеним позицијама“

КАНДИДАТСКИ СТАТУС УКРАЈИНИ И МОЛДАВИЈИ СМАТРАЈУ ШАМАРОМ И ДРЖАЊЕМ ЗБ У ЋОРСОКАКУ
  • Кабинет предсједника Србије саопштио: „Свесни смо да теме о којима ћемо разговарати на самиту неће бити лаке, али ће наше учешће још једном показати и потврдити посвећеност европском путу Србије, Албаније и Северне Македоније“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније Еди Рама и Димитар Ковачевски донијели су одлуку о заједничком одласку на сутрашњи самит ЕУ – западни Балкан у Бриселу на којем ће заступати усаглашене принципе.

Након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери три земље донијели су одлуку о заједничком одласку на самит, при чему су усаглашени и принципи који ће представљати главну окосницу разговора са бројним званичницима ЕУ, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

Имајући у виду да Србија, Албанија и Сјеверна Македонија досљедно заступају интересе својих грађана и цијелог региона на свим релевантним међународним форумима, одлука о учешћу и заједничком приступу на самиту у Бриселу представља још један корак у борби за напредак ових земаља.

То је, како се додаје у саопштењу, и јасан сигнал да, упркос бројним препрекама, настављају да дају конструктиван допринос на путу ка европским интеграцијама.

„Свесни смо да теме о којима ћемо разговарати на самиту неће бити лаке, али ће наше учешће још једном показати и потврдити посвећеност европском путу Србије, Албаније и Северне Македоније“, истиче се у саопштењу.

Такође, договорено је да на састанцима у Бриселу лидери три земље наставе да се боре за дијалог као главни и једини исправан модел за рјешавање свих отворених питања, уз улагање напора за јачање међусобног повјерења и интензивирање комуникације са званичницима Уније, све са циљем наставка борбе за што бољи живот свих грађана.

Намјера ЕУ да експресно, мимо свих правила и преко реда, додијели статус кандидата Украјини, док земље Балкана опет остају у ћорсокаку, својеврстан је шамар земљама региона које деценијама чаме у бриселској чекаоници.

Како сада ствари стоје, Албанија и Сјеверна Македонија неће добити зелено свјетло за започињање преговора са ЕУ, а БиХ ни послије шест година чекања – статус кандидата.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар