Главно РС и матица

Вучић у Софији: Ако се очекује да Србија све да, а не добије ништа – то није реално

СА ТАЧИЈЕМ РАЗМИЈЕНИО „САМО НЕКОЛИКО РЕЧИ КОЈЕ БУ БИЛЕ ЧИН ЉУБАЗНОСТИ“
  • „Желим да верујем да ће Србија у наредном периоду имати довољно снаге, уколико буде постојала воља за компромисом на другој страни, да дође до решења које ће бити прихватљиво за њене грађане, а које се тиче Косова и Метохије”
  • „Сви којима покажем Бриселски поразум немају шта да кажу. Ја изнесем папир од 15 тачака, а то сам показао и шведском премијеру, и покажем да смо од 7 до 14 тачке све испунили, а од 1 до 6 није ништа испуњено. Како да било ко каже да није тачно? То су покушали у Скопљу само Албанци да кажу да нешто није испуњено”

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас у Софији да се нада да ће се доћи до рјешења за КиМ, које ће бити прихватљиво грађанима Србије, те да ћемо, како је рекао, дати све од себе и борити се да до тога дође.

„Желим да верујем да ће Србија у наредном периоду имати довољно снаге, уколико буде постојала воља за компромисом на другој страни, да дође до решења које ће бити прихватљиво за њене грађане, а које се тиче Косова и Метохије”

У сваком случају, ми ћемо дати све од себе и борићемо се за то, рекао је Вучић новинарима.

Како је рекао, увијек је важно је да се разговора о проблемима, а не само да се говори о лијепим и пријатним стварима, и навео да је посао лидера, да рјешавају проблеме, а не да говоре о лијепим стварима.

Навео је да је са Тачијем размијенио неколико ријечи, и да то види просто као чин љубазности, а да би за неку јачу оцјену морао да види неки велики прогрес да би могао да каже да је нешто боље.

„Сигуран сам да морамо да наставимо дијалог”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање када би се могло наћи рјешење за КиМ, Вучић је рекао да није од оних који било шта ограничавају, посебно што неспоразум постоји још од прије Прве призренске лиге, више од 140 година.

„То није 140 дана” казао је Вучић и додао да у Србији постоји жеља да се проблем ријеши, да сматра да је Србија уложила и напор и енергију и вољу и све своје обавезе испунила.

Како је рекао, то нас, ипак, не спрјечава у томе да настојимо да разговором и компромисом рјешавамо проблеме уз поруку да ће дати све од себе да до тога дође.

Вучић је поновио да ће свакако дијалог бити настављен, али да за наставак мора да постоји испуњење одређених услова.

Подсјетио је да треба видјети прво шта је са Бриселским споразумом и његовим испуњавањем.

„Све вас питам да ми кажете ситницу коју Србија није испунила, нећете наћи ниједну. Само једна обавеза друге стране је била и тражимо само њу да буде испуњена, а то је ЗСО”, нагласио је Вучић.

„Ако се иде у дијалог мора да постоји жеља за компромисом обе стране, а не да се шаљу платформе „нисмо спремни ни за шта”, то је као платформа неких политичких странака у Србији. Очекујете да Србија све да, а не добије ништа – то није реално”, поручио је председник Србије.

Вучић је казао да је такву платформу усвојила влада у Приштини, али да она на захтјев међународне заједнице није послата на усвајање скупштини, јер би то драматично везало руке свима.

Предсједник Србије показао је новинарима у Србији Бриселски споразум и указао да је стао на једну страну, те да је Србија испунила све, јер њен потпис и ријеч нешто значе.

Пренио је да сви којима покаже тај документ немају шта да кажу.

„Ја изнесем папир од 15 тачака, а то сам показао и шведском премијеру, и покажем да смо од 7 до 14 тачке све испунили, а од 1 до 6 није ништа испуњено. Како да било ко каже да није тачно? То су покушали у Скопљу само Албанци да кажу да нешто није испуњено”, објаснио је он.

„Због нас морамо да решавамо односе са Албанцима, који морају бити много бољи. Ако то не решимо имаћемо безброј проблема у годинама пред нама – од тога да ће нам врата ЕУ бити затворена, до тога да нећемо моћи да имамо тако успешан раст и привредне резултате” закључио је Вучић.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар