Главно

Вучић у Загребу: Србија и Хрватска имати боље односе, какве имају Норвешка и Шведска

КОЛИНДА: НАШИ ОДНОСИ СУ БРЕМЕНИТИ ИСТОРИЈОМ И ЈОШ СЕ НЕ МОГУ НАЗВАТИ ПРИЈАТЕЉСКИМ
  • На конференцији за новинаре с предсједницом Хрватске рекао да не зна колико је протеста против његове посјете било у Загребу, али да је видио натписе на којим је, како је рекао, „писало нешто око извињења, ‘четник почетник’ и ‘барабо, врати се у Србију“. Нагласио је да га протести нису узнемирили и да га је Грабар Китаровић „пристојно дочекала“: „Нисам узнемирен ни када у Србији протестују против мене“
  • Навео је да никоме не жели да се додворава, али да он није „никакав четник“, нити да је то икада био било ко у његовој породици
  • Вучић је на заједничкој конференцији за медије рекао да ће српске власти покушати да побољшају атмосферу и да ће сви државни званичници имати обавезу да не вријеђају, не само Хрватску већ и друге земље

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић састанком са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић почео је дводневну посјету Хрватској.

Вучић је након састанка изјавио да ће Србија и Хрватска морати да имају боље односе у будућности.

На заједничкој конференцији за новинаре рекао је да је дошао у Загреб да разговара о свим отвореним питањима којих је много.

Оцијенио је да позив хрватске предсједнице да посјети Загреб није био лак потез имајући у виду атмосферу која је стварана и у Загребу и цијелој Хрватској. „Честитам вам на храбрости“, рекао је Вучић.

„Србија и Хрватска ће, жељeли то у политичком систему и у Србији и Хрватској или не, морати да имају боље односе“, рекао је Вучић и додао да ће двије балканске земље имати односе као Норвешка и Шведска

Он је рекао да ће српске власти покушати да побољшају атмосферу и сви државни званичници имаће обавезу да не вријеђају, не само Хрватску већ и друге земље.

Вучић је у Загребу нагласио да се није узнемирио због протеста којима је дочекан.

Истакао је да не зна колико је протеста било, али да је видио натписе на којим је, како је рекао, „писало нешто око извињења, ‘четник почетник’ и ‘барабо, врати се у Србију“.

Он је рекао да га протести нису узнемирили и да га је Грабар Китаровић „пристојно дочекала“.

„Нисам узнемирен ни када у Србији протестују против мене“, рекао је Вучић.

Он је рекао да никоме не жели да се додворава, али да он није „никакав четник“, нити да је то икада био било ко у његовој породици.

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да су односи Хрватске и Србије „бременити хисторијом“ и да се „још не могу назвати пријатељским“.

Грабар Китаровић је на конференцији за новинаре са Вучићем рекла да имају обавезу да разговарају као изабрани предсједници два народа.

Она је рекла да је посјета Вучића Загребу мјесецима спремана и да је жељела да се састанак одржи у другачијој клими, али да је послије посљедње „ескалације вербалног рата“ одлучила да то прекине и позове предсједника Србије.

„У многим стварима се нисмо сложили, негдје смо се приближили, негдје ћемо се приближити у наредним мјесецима“, рекла је Грабар Китаровић.

Она је додала да су на састанку отворена многа питања која оптерећује односе двије земље.

„Везује нас заједничка одговорност за безбједност југоистока Европе“, рекла је Грабар Китаровић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар