Главно РС и матица

Заев, Вучић и Рама у Охриду о акционом плану за „Мали Шенген“

ПРИДРУЖИЋЕ ИМ СЕ ЗВИЗДИЋ, ПОДГОРИЧКА МИНИСТАРКА СЕКУЛИЋ, МОЖДА И ТАЧИ
  • „Мали Шенген“ ће за земље које у тај пројекат буду укључене бити својеврсна чекаоница за чланство у ЕУ које више није ни на видику. Чак је питање да ли ће се обистинити предвиђање бившег амбасадораНемачке у Београду Андреаса Цобела да Србија и остали могу бити у ЕУ најраније 2027-ме

У ОХРИДУ су се састали председник Србије, Александар Вучић и премијери Северне Македоније и АлбанијеЗоран Заев и Еди Рама.

Њихово обраћање медијима очекује се 10. новембра у подне.

У преподневним сатима ће се Рами, Вучићу и Заеву придружити други лидери из региона.

Потом ће се састати с представницима међународних организација и институција.

У Охриду треба да се појави председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, док ће Црну Гору, која има резерве према „Малом Шенгену“, представљати министарка економије Драгица Секулић.

Учешће Косова, на којем инсистира Албанија, до сада није потврђено.

Вучић, од кога је и потекла ова идеја, рекао је да ће на Охриду бити у прилици да први пут направе Акциони план, чији предлог је већ послао Заеву и Рами.  

„Можда смо ми са Балкана мало глупљи, али баш толико глупи нисмо. Све смо схватили и сад гледамо шта можемо да урадимо за себе и свој народ“, рекао је недавно Вучић после састанка лидера Западног Балкана и Федерике Могерини у Бриселу и после одлуке Европског савјета да не отпочне приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом

На свом првом састанку, 10. октобра у Новом Саду, Вучић, Рама и Заев су потписали декларацију о намерама за успостављање такозваног „Малог Шенгена“ и сагласили се да договарање о томе наставе у Охриду.

Циљ „Малог Шенгена“ је да се у региону осигура слободно кретање људи, роба, услуга и капитала.

„Мали Шенген“ ће за земље које у тај пројекат буду укључене бити својеврсна чекаоница за чланство у ЕУ које више није ни на видику.

Чак је питање да ли ће се обистинити предвиђање бившег амбасадораНемачке у Београду Андреаса Цобела да Србија и остали могу бити у ЕУ најраније 2027-ме.

http://fakti.org/globotpor/zaev-vucic-i-rama-u-ohridu-o-akcionom-planu-za-mali-sengen

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар