Главно Свијет

`Западнобалканска шесторка` усвојила план стварања заједничког тржишта

ВИДЕО-ЛИНКОМ У РАДУ САМИТА У СОФИЈИ УЧЕСТВОВАЛИ И МЕРКЕЛ, МАКРОН, ФОН ДЕР ЛАЈЕН И БОРЕЛ
  • Из Софије су председавали премијери Бугарске и С. Македоније, Бојко Борисов и Зоран Заев, а у систему видео-конференције су учествовали и премијери Србије и Албаније, Ана Брнабић и Еди Рама, председник Црне Горе Мило Ђукановић, министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић, као и Авдулах Хоти
  • Ангела МЕРКЕЛ: Дио Берлинског процеса је и питање помирења и превазилажења насљеђа прошлости. Морате да се слажете међу собом, немојте то да заборавите, веома је важно
  • Жозеп БОРЕЛ: Заједничко тржиште за Западни Балкан је начин да се ослободи економски потенцијал и регион учини способним да се прикључи ЕУ
  • Ана БРНАБИЋ: Србија је спремна да се  прикључи јединственом подручју плаћања у еврима (СЕПА). То би резултирало смањењем трошкова регионалних плаћања и послужило као добар механизам за опоравак после пандемије корона вируса

У СОФИЈИ – на самиту у оквиру Берлинског процеса – лидери западнобалканске шесторке усвојили су план стварања заједничког регионалног тржишта и потписали декларацију о зеленој агенди.

Бугарска и Сјеверна Македонија заједно су били домаћини Самита којем су се обратили њемачка канцеларка Ангела Меркел, европски комесар за проширење Оливер Вархеји и генерална секретарка Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу.

У име Србије декларацију је потписала премијерка Ана Брнабић.

Борел: Заједничко тржиште припрема Западног Балкана за ЕУ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борел поздравио је оснивање заједничког тржишта за Западни Балкан као начин да се ослободи економски потенцијал и регион учини способним да се прикључи ЕУ.

У обраћању самиту Берлинског процеса у Софији, Борел је навео да је ангажовање ЕУ са регионом Западног Балкана било и остаје снажно јер је „Западни Балкан у срцу Европе и његова будућност је у ЕУ“.

Борел је реклао да је интеграција Западног Балкана у ЕУ као и побољшање просперитета, правде и сигурности у заједничком интересу Уније и региона. 

Подсјетио је да је од почетка пандемије ЕУ подржавала Западни Балкан као најближег партнера, пружањем финансијске подршке за обезбјеђивање медицинске помоћи и укључивањем региона у заједнички механизам набавке ЕУ.

Сада се фокусирамо на опоравак, посвећујући региону дугорочну и одрживу подршку кроз Економски и инвестициони план ЕУ који је недавно одобрила Европска комисија, додао је Борел.

Борел је рекао да се не смије заборавити да опоравак мора бити одржив и социјално праведан. А то значи тежња ка зеленом економском опоравку и дигиталној трансформацији економије и друштва. Због тога су Економски и инвестициони план и Зелена агенда за западни Балкан усредсређени на модерне, зелене инвестиције усмерене на људе.

Наводећи да „сваки партнер у региону зна шта треба чинити“ на путу ка ЕУ Борел је нагласио да је сада „са добродошлом одлуком о отварању приступних преговора са Албанијом и са Сјеверном Македонијом вријеме да се одржи позитиван замах и настави да се ради“.

Меркел: Ово је важна прекретница и охрабрујућа порука

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да план стварања заједничког регионалног тржишта западнобалканске шесторке који је данас усвојен на Самиту у оквиру Берлинског процеса представља важну прекретницу и охрабрујућу поруку.

„То ће бити подстицај нашим економијама од којег ће користи имати и грађани и компаније“, рекла је Меркел по окончању Самита у оквиру Берлинског процеса у Софији.

Меркел је честитала учесницима Самита на напретку који су постигли у тешким околностима, када су економије под притиском због пандемије корона вируса.

„Честитам вам и на споразуму о зеленој агенди. То јасно показује да смо сви заинтересовани за транзицију ка економији без угљен-диоскида. И то је у средишту наше агенде, климатске промене упркос пандемији остају веома важно питање“, казала је Меркел.

Она је навела да све земље морају да се прилагоде изазову климатских промјена, да је то важно и за Западни Балкан и похвалила лидере из региона што су, како је казала, „показали да дијеле ту одговорност“.

Меркел је указала на значај чињенице да је данашњи Самит у Софији први у оквиру Берлинског процаса који су заједно организовале чланица ЕУ и земља која жели да постане чланица Уније, Бугарска и Сјеверна Македонија. Данашњи Самит је седми у оквиру Берлинског процеса, покренутог 2014. године.

Њемачка канцеларка је рекла да су дио Берлинског процеса и питања помирења и превазилажења насљеђа прошлости и додала да се нада да ће процес бити настављен.

„Морате да се слажете међу собом, немојте то да заборавите, веома је важно“, казала је Меркел на крају обраћања.

Она је навела и да је „веома добар знак“ да је Регионална канцеларија за сарадњу младих (РYЦО), успостављена у оквиру Берлинског процеса, већ омогућила да се 8.500 младих људи из региона састане.

„Драго ми је да су међу њима и ученици. Охрабрујем све земље Западног Балкана да унаприједе сарадњу у обалсти науке. Што сте више у могућности да промовишете истраживања и развој, више ће научника остати у региону, што сви желимо“, навела је Меркел.

Уз Меркел, на Самиту су учествовали и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, шеф европске дипломатије Жозеп Борел, европски комесар за проширење Оливер Вархеји, предсједник Француске Емануел Макрон, премијер Хрватске Андреј Пленковић и генерална секретарка Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу.

Предсједавали су премијери Бугарске и Северне Македоније, Бојко Борисов и Зоран Заев, а учествовали су и премијери Србије и Албаније, Ана Брнабић и Еди Рама, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић.

Борисов и Заев су председавали Самиту из Софије, док су се остали учесници обраћали путем видео-везе због пандемије корона вируса.

Брнабић: Србија жели да убрза евроинтеграције

Ана Брнабић изјавила је данас на Самиту у оквиру Берлинског процеса да Србија жели да убрза процес интеграције у ЕУ и да снажно подржава приступање Унији и својих сусједа, посебно Сјеверне Македоније и Албаније.

Брнабић је на Самиту у Софији рекла да је приступање Западног Балкана Унији „изузетно важно за просперитет и стабилност“ читавог региона, саопштила је Влада Србије.

На Самиту је Брнабић у име Србије потписала Декларацију о Зеленој агенди за Западни Балкан и Декларацију лидера Западног Балкана о заједничком регионалном тржишту, наводи се у саопштењу.

Говорећи о економским изазовима изазваним пандемијом корона вируса, Брнабић је изразила жељу за проширењем везе „Зеленог коридора“ изван Западног Балкана, према сусједним чланицама ЕУ, што би, како се наводи, био важан корак у економском опоравку и јачем економском усклађивању региона и Уније.

Поновила је да је Србија посвећена спровођењу свих пет стубова Зелене агенде и замолила партнере из ЕУ да размотре начине за приступ додатним финансијским средствима за њено спровођење.

Брнабић је изразила спремност Србије за прикључивање јединственом подручју плаћања у еврима (СЕПА), иницијативи Европске уније за поједностављивање банковних трансфера, додаје се у саопштењу.

Оцијенила је, како се наводи, да би то резултирало смањењем трошкова регионалних плаћања и послужило као добар механизам за опоравак после пандемије корона вируса.

Хоти: Као шест једнаких земаља западног Балкана

Премијер Косова* Авдулах Хоти оценио је на самиту у Софији:

„Вјерујем да данас предузимамо важан корак заједно као шест држава западног Балкана, једнаке у правима и одговорностима. Јасно је да регионална економска сарадња подстиче раст, повећава конкуренцију и стране инвестиције у региону, убрзавајући наше приближавање Европској унији“, казао је Хоти на самиту чија је тема „Заједничко регионално тржиште катализатор ка тржишту Европске уније“.

Још је додао: „Оно што нас спречава да у потпуности развијемо потенцијал регионалне економске сарадње је недостатак потпуне нормализације односа између земаља региона, посебно недостатак признавања Косова од стране Србије и Босне и Херцеговине. Очекујем да ће се процес дијалога у Бриселу ускоро успјешно завршити. Посвећени смо рјешавању свих билатералних питања са Србијом у оквиру бриселског процеса“, казао је.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар