Главно Федерација/БиХ

Звиздић: Додик узалуд Републику Српску назива државом – држава је само БиХ

„НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ ЈЕ БиХ, А НЕ НЕКАКВЕ ФАНТОМСКЕ ПАРАДРЖАВИЦЕ“
  • Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис ЗВИЗДИЋ: Апсурдне су и ирационалне изјаве Милорада Додика којим покушава оспорити државност Босне и Херцеговине и кривотворити стварни статус Републике Српске… Дејтонски мировни споразум, за чије се досљедно поштивање управо он јавно залаже, потврдио је континуитет државности БиХ, па Република Српска, као један од два ентитета, нема нити ће икада имати државне атрибуције

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић осудио је изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика који је јуче у Источном Сарајеву Републику Српску назвао државом.

„Предсједник Републике Српске Милорад Додик је јучерашњу манифестацију отварања здравствене установе у Источном Сарајеву поново искористио да пошаље негативне и радикалне поруке, од којих нико неће имати користи, а понајмање грађани којима се обратио. Апсурдне и ирационалне изјаве Милорада Додика којим покушава оспорити државност Босне и Херцеговине и кривотворити стварни статус Републике Српске, лажно је називајући ‘државом’, представљају опасан приступ призивања неуставног и незаконитог дјеловања“, наводи Звиздић.

Додиков покушај да предизборну кампању за члана Предсједништва БиХ започне негирањем државе Босне и Херцеговине, како се додаје у саопштењу, још једном показује хипокризију његовог властитог политичког става и представља још један у низу блиједих покушаја да на ‘топлом режиму’ одржи опсјену о непостојећем државном статусу РС.

„Али, како то каже њемачка политичка теоретичарка Хана Арент: ‘Уколико неко ко се у вези са неком темом стално бави демагогијом постиже одређени успјех, утолико је вјероватније да ће постати жртвом својих властитих измишљотина’. Зато подсјећам Милорада Додика да је Дејтонски мировни споразум, за чије се досљедно поштивање управо он јавно залаже, потврдио континуитет државности БиХ и да Република Српска, као један од два ентитета, нема нити ће икада имати државне атрибуције. На укупној површини од 51.197 км2, постоји и постојаће само једна држава, а то је Босна и Херцеговина са својим пуним суверенитетом, територијалним интегритетом и међународноправним субјективитетом“, додаје Звиздић.

Напоменуо је да су због тога овакве и сличне запаљиве изјаве, па макар биле и у дневнополитичке сврхе, опасне и штетне по унутрашње односе у БиХ, јер нас враћају уназад када цијели свијет од БиХ очекује да се настави кретати напријед.

„Држава Босна и Херцеговина, а не некакве фантомске парадржавице, посљедњих је година на европском путу направила значајан искорак и то су препознали сви релевантни међународни фактори, али нажалост не и поједини домаћи политичари попут Додика, који у недостатку свјежих идеја и програма, нуде само ретроградну политичку реторику“, наводи се у реаговању предсједавајућег Звиздића.

(Фена)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар