Главно Федерација/БиХ

Звиздић: Није ме изненадио Додик, већ Вучићева нервозна реакција

ТВРДИ ДА ЈЕ ЦИЉ РАЗГРАНИЧЕЊА ДА „НЕСТАНУ МУЛТИЕТНИЧКА ДРУШТВА“ НА БАЛКАНУ
  • Суштина (у Берлину) није била у РС, него у онима који пријете отцепљењем РС, користећи, у форми уцјене, судбину тога ентитета као монету за поткусуривање у расплету балканског чвора“ и рјешавању односа између Београда и Приштине

ОДЛАЗЕЋИ председавајући Савјета министара БиХ Денис Звидић изјавио је данас да има утисак“ да је предсједник Србије Александар Вучић страшно потцијенио“ колеге из региона, као и Ангелу Меркел и Емануела Макрона, не разумијевајући, како каже, да су сви они били у Берлину да би бранили интересе својих држава.

У опширном интервјуу за Klix.ba, Звиздић, који је иначе у техничком мандату, рекао је да су они у Берлину били и да би се залагали за мир, демократију, једнакост и солидарност као европске вриједности, а не да повлађујемо вољи господина Вучића“.

Јер, како је оцијенио, зар треба бити посебно паметан, па не увидјети шта значи и какву опасну поруку носи Вучићев пријатељ и креатор“ нових граница које, што је највећи парадокс, црта преко територија БиХ и Црне Горе, и припаја их мапи Србије“.

Или већ виђена идеја о етничкој размјени територија и разграничавању на западном Балкану, чији је циљ да нестану мултиетнична друштва попут БиХ, Црне Горе или Сјеверне Македоније, и која је нажалост 90- тих година прошлог вијека, резултирала стотинама хиљада убијених и милионима расељених“, рекао је Звиздић.

На питање да ли је изненађен иступима Вучића и Милорада Додика, Звиздић је рекао да није изненађен реакцијом Додика јер он, како тврди, све вријеме своју политичку агресивност, узгајану и подржавану од стране и званичних и незваничних структура у РС, као ауторитарни стил владања, покушава да пренесе и на ниво БиХ, занемарујући важеће државне законе и процедуре, као и стандарде добре дипломатске праксе“.

С друге стране, како је навео, дјелимично га је изненадила нервозна реакција“ представника Србије, јер су, како је рекао, превидјели чињеницу да је у Берлину имао задатак да штити интересе суверене и цјеловите БиХ, а не Србије, или било које друге државе.

Звиздић тврди и да изјаве да је РС спомињана тако често нису тачне, јер се дијалог у Берлину водио међу државама, а РС као само један од ентитета у саставу БиХ, напомиње, није ни могла бити предмет посебног интересовања.

Суштина није била у РС, него у онима који пријете отцепљењем РС, користећи, у форми уцјене, судбину тога ентитета као монету за поткусуривање у расплету балканског чвора“ и рјешавању односа између Београда и Приштине“, рекао је Звиздић.

Али, тврди он, такве намјере, а посебно пробни балони“ цртања нових граница, препознати су као антиподи европских начела о неповредивости граница, и остали су без било чије подршке.

Мислим да наш источни сусјед без разлога тражи кривца у земљама у окружењу због дебакла који је доживејла идеја о размјени територија и(ли) цртању нових граница. Па, није ваљда да смо сви ми на западном Балкану у криву, а само једна особа у праву?! Прије бих рекао да је обрнуто“, тврди Звиздић.

Он је замјерио Ивици Дачићу да му је мјешање у унутрашње ствари БиХ, али и других земаља у региону, постао омиљени спорт“.

Звиздић је нагласио да су га, за разлику од Дачића, позвали организатори конференције, и то као предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Он је рекао да је врло аргументовано“ бранио суверенитет, интегритет и међународноправни субјективитет, као и укупне интеграцијске и економске интересе БиХ, посебно од, како је навео, евидентних опасности које са собом носе старе/нове идеје етничке размјене територија и цртања нових граница.

Шта генерално о томе мисли Ивица Дачић, кога организатори нису позвали у Берлин, а ни Вучић га није повео, потпуно је неважно“, сматра Звиздић.

Он сматра да је архитектура граница на западном Балкану завршена и да су границе међународно признате и неповредиве“.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар