Главно Федерација/БиХ

Звиздић због заустављања колоне са мигрантима код Коњица пријети Кривичним законом БиХ

„ПОТПУНО ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО ДА СЕ НЕКО ПОИГРАВА СА ОСОБАМА У НЕВОЉИ“
  • Нагласио да су слобода кретања и мигранти у искључивој уставној надлежности институција БиХ

ДЕНИС Звиздић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, рекао је да је законски неутемељена и ваннадлежна наредба МУП-а ХНК да се аутобуси са мигрантима зауставе испред Коњица и да им се не дозволи пролаз на одредиште – у објекат у Салаковцу који је у надлежности државних органа.

„То сматрам најгрубљим кршењем закона и спречавањем државних органа у спровођењу државних надлежности, а посебно због чињенице да смо прије пар дана, а и у четвртак, јасно саопштили да мигранте који се налазе на отвореним просторима у БиХ треба смјестити на хуман и човјека достојан начин“, рекао је Звиздић.

Истиче да је у потпуности неприхватљиво да се било ко поиграва са особама које су у невољи, посебно због чињенице да је Вијеће министара на прошлој сједници, у пуном саставу и једногласно, усвојило Нацрт акционог плана хитних мјера којим су задужена надлежна тијела свих нивоа власти БиХ да хитно ставе у функцију све расположиве капацитете у циљу адекватног прихвата, смјештаја и збрињавања миграната, нарочито рањивих категорија, а у складу са Уставом БиХ, важећим законима БиХ и прихваћеним међународним стандардима, те да, у року од 48 сати, организују трансфер и смјештај миграната који су тренутно без адекватног смјештаја.

„Министарство сигурности је покренуло активности у циљу реализације наведеног закључка Вијећа министара БиХ и подузело све потребне мјере како би се осигурао трансфер и смјештај миграната у избјегличко-прихватни центар Салаковац. Потребно је посебно нагласити да су сва кретања и боравак странаца и азиланата у Босни и Херцеговини регулисани Законом о странцима и Законом о азилу, у који су инкорпорирани међународни стандарди из ове области, као и релевантне одредбе европске правне стечевине“, рекао је Звиздић.

Додаје да се ради, такође, о искључивој уставној надлежности институција БиХ, те је на овај начин спријечено провођење уставних надлежности институција Босне и Херцеговине. С обзиром да према члану Устава БиХ постоји слобода кретања широм БиХ, те да нити један ниво власти неће ометати исту, очекујемо да ће у што скоријем року, у складу са законом, надлежностима и на миран начин, конвој са мигрантима бити проведен до избјегличко-прихватног центра Салаковац.

„Због тога позивамо Тужилаштво БиХ на хитну реакцију и још једном наглашавамо да ће државне институције БиХ искористити све своје уставне, законске и институционалне капацитете и да це одлука Вијећа министара БиХ и Министарства сигурности бити реализирана. Још једном позивамо МУП ХНК да не спречавају провођење одлука институција БиХ и да не угрожавају уставни поредак БиХ и особе под међународно-правном заштитом, јер ће у противном и наредбодавци и извршиоци морати сносити санкције према наведеним одредбама Кривичног закона БиХ“, навео је Звиздић.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Zvizdic-o-vracanju-migranata-Najgrublje-krsenje-zakona/479082

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар