Коментари

Анђелковић: Не чинимо уступке ни поводом Косова јер се урушава западна глобална доминација

КИНА ЈЕ У ОВОМ ПОСТМОДЕРНОМ ТРЕЋЕМ СВЕТСКОМ РАТУ СТАЛА ЧВРШЋЕ УЗ РУСИЈУ ЈЕР ЈЕР ЈЕ ТО У ЊЕНОМ ИНТЕРЕСУ
  • “Рат у Украјини је сукоб Русије и водећих западних држава на челу са Вашингтоном треба да доведе и довешће, само је питање времена, до урушавања западне глобалне доминације и успостављања равноправнијих односа у свету и то је за Србе прворазредна ствар. Зато је важна ствар да сада истрајемо и не дајемо уступке ни о питању Косова нити било ком другом питању, јер се већ види светло на крају тунела”
  • Велика је превара било тумачење Запада да је хладни рат тзавршетак идеолошког сукоба. Показало се да је хладни рат био више од тога, да је то био геополитички сукоб и да Запад жели да покори и Русију и све друге државе које му се опиру
  • “Резултат је отпор који је Москва морала коначно да пружи и то се догодило почетком прошле године када су Американци дошли на праг руске куће и евидентно се спремали да иду даље”

СПЕЦИЈАЛНА руска војна операција у Украјини је сукоб Русије и водећих западних држава на челу са Вашингтоном, који ће довести до урушавања западне глобалне доминације и успостављања равноправнијих односа у свијету, оцијенио је историчар Драгомир Анђелковић у изјави Срни.

Поводом годину дана од почетка специјалне војне операције у Украјини, Анђелковић је рекао да ће тај сукоб очигледно потрајати, али је указао да је од огромног значаја и за Србе, јер се сада ломе свјетски односи.

“То је сукоб који треба да доведе и довешће, само је питање времена, до урушавања западне глобалне доминације и успостављања равноправнијих односа у свету и то је за Србе прворазредна ствар. Зато је важна ствар да сада истрајемо и не дајемо уступке ни о питању Косова нити било ком другом питању, јер се већ види светло на крају тунела”, оцијенио је Анђелковић.

Анђелковић је подсјетио на “велику превару Запада” који је почетком деведесетих година прошлог вијека понудио Русији наводну равноправност и сарадњу, јер је хладни рат тумачен као завршетак идеолошког сукоба.

Заправо, каже он, показало се да је хладни рат био више од тога, да је то био геополитички сукоб и да Запад жели да покори и Русију и све друге државе које му се опиру.

Драгомир Анђелковић (Фото: Прес центар УНС)

“Резултат тога је отпор који је Москва морала коначно да пружи и то се догодило почетком прошле године када су Американци дошли на праг руске куће и евидентно се спремали да иду даље”, рекао је Анђелковић.

Он је указао да је Кина свесрдно стала уз Русију јер је свјесна да је, након Русије, сљедећа на удару она.

Према његовим ријечима, Кина се није војно умијешала у сукоб, али на све начине подржава Руску Федерацију.

“Кина је направила још један корак напред – прошле године је подржавала Русију, али је по многим параметрима била неутрална, а сада је много чрвршће стала уз Русију јер је свесна да је ово једна врста постмодерног трећег светског рата, где и њена судбина зависи од онога што Москва постигне у Украјини”, навео је Анђелковић.

Он је додао и да су многе државе свијета, од Латинске Америке, преко Африке и Азије, стале су уз Русију, али на дискретан начин, јер су свјесне да Америка и даље у глобалним размерама има моћ да дјелује било гдје док Русија и Кина прије свега имају радијус дејства у свом непосредном окружењу.

“Неке државе се као што је Венецуела храбро опиру Америци, без обзира на то што су у њеном дворишту, али већина се ипак плаши већих последица. Полако тече процес ослобађања и многе државе заузимају све чвршћу позицију одбацивања западне доминације и тај процес ће се наставити”, закључио је Анђелковић.

Руска специјална војна операција у Украјини почела је 24. фебруара 2022. године. Почетак операције објавио је руски предсједник Владимир Путин, који је истакао да ће Москва тежити “демилитаризацији и денацификацији” Украјине, те позвао украјинске војнике да одложе оружје.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар