Коментари

Бакир-ефендија и ханума Себија рјешили да Изетбеговићи наслиједе Диздаревиће и Поздерце

НА ПОСЉЕДЊЕМ КОНГРЕСУ СДА У ЊЕН ВРХ УШЛА СУПРУГА ЛИДЕРА ГЛАВНЕ БОШЊАЧКЕ ПАРТИЈЕ
  • Приликом избора моћног Извршног одбора СДА, највећи аплауз је добила докторица Себија Изетбеговић. Она је, истина, и до сада била члан Главног одбора СДА, али мало присутна и још мање активна јер је у том широком и више титуларном тијелу могла да чује партијске директиве предсједника, о којима је са њим већ дискутовала код куће
  • Тај аплауз је могао да значи: „Ех, када би Бакир умио да дрма јединственом Босном као што Себија ведри и облачи у сарајевском здравству гдје би нам био крај“
  • Нагађа се да је баш амабициозна, енергична, промућурна и не баш скрупулозна докторица Себија кумовала Бакировом агресивном заокрету у Декларацији СДА. На званичној фотографији са конгреса у првом плану су њих двоје при гласању за предсједника странке. Бакир-ефендија суздржан, а Себија-ханума високо подигнуте руке за своју „слабију половину“
  • Да ли ће му бити радикална подршка? Или ће искорачити? Или ће бити тандем? У сваком случају, власт ће остати у породици

Пише: Ненад КЕЦМАНОВИЋ

На нетом завршеном Конгресу СДА почела је једна нова политичка каријера. „Звијезда је рођена“, а зове се Сека Гађевић, по занимању докторица, поријеклом из Црне Горе.

Изван БиХ би мало ко и у љекарским круговима у том имену и презимену препознао да се уопште ради о муслиманки/Бошњакињи, а камо ли да је ријеч о Себији удатој Изетбеговић и супрузи Бакира, предсједника странке и националног лидера.

Декларација СДА, коју је изложио стари/нови предсједник и која је ушла у партијски програм странке, наишла је на толико одобравање у четири  бошњачка кантона и на негативне реaкције у РС и „ХБ“, те сусједним матицама, па чак и дијелу (САД и ЕУ) међународне заједнице, да су незапажено прошли неки „детаљи“ из конгресне дворане.

Приликом избора моћног Извршног одбора владајуће партије, највећи аплауз је добила докторица Себија Изетбеговић.

Др Себија је, истина, и до сада била члан Главног одбора СДА, али мало присутна и још мање активна јер је у овом широком и више титуларном тијелу могла да чује партијске директиве предсједника, о којим је већ дискутовала код куће.

Не треба, међутим, заборавити да се на Извршном одбору странке, приликом шире селекције кандидата за актуелно Предсједништво БиХ, накратко било појавило њено име. Да ли је то био неки полтрон из Бакировог окружења који је предложио кандидата који се тешко одбија, или пак неки противник који је хтио да га навуче на танак лед?

Ко би га знао!

Бакир више није могао да се кандидује, па је тражио привремену замјену у лојалној особи која ће знати да га слуша и без амбиције за више од једног мандата. Као што је његов бабо Алија, кога у свему опонаша, пронашао питомог рођака из Шамца Суљу Тихића да причува столицу док Бакир не сазри, тако је сада можда и сам Бакир помислио на своју привржену хануму. Али, неког даиџића, амиџића или тетића из провинције није било тешко отпустити, а како својој „бољој половини“ ускратити и други мандат?

Шефик Џаферовић је имао „квалитет“ човјека под маном кога се лако кутарисати. Но, можда је Секина кандидатура ипак био само пробни балон за њено лансирање у високу политику.

Како год било, Себија се убрзо тактички повукла, да би се на велика врата појавила на конгресу и уз аплауз већи од свих, попела у врх партијске хијерархије. У међувремену је, како пишу сарајевски портали, државним колима и уз полицијску пратњу обилазила федералне општине (Травник, Коњиц, Тузлу и др.) са предавањем „О улози бошњачке жене у политици“.

Многи су се вајкали што је препустила мјесто блиједом Шефику Џаферовићу који је под хиопотеком покоља Срба у зони његове полицијске одговорности, тако да Бошњаке практично заступа, ћафир Комшић.

Ни вајкање, као ни аплауз конгресних делегата, нису без основа јер докторица Себија је у кантоналном здравству успостваила незапамћену личну владавину.

Себија Изетбеговић

Ослоњена на удато презиме и мужевљеву моћ, те „жртвујући рад у струци“ успјела је да са клинике и медицинског факултета растјера све супарнике са неупоредиво већим професионалним референцама, искуством, статусом и угледом.

При томе ваља имати у виду да истакнуте љекаре свугдје штити Ескупалов ауторитет, а код босанских муслимана посебно.

Хећим је занимање које свака нана и нена прижељкује за своје потомке.

На Себијином списку непожељних нашли су се чак и они који имају велику референцу плус. Проф др Фарис Гавранкапетановић  је, као син Мунира – младомуслимана, поред живе и здраве снаје, био лични љекар рахметли Алије. Др  Бакир Накаш је син професора Абдулаха Накаша, главног хирурга Армије БиХ, по коме се зове војна болница у Сарајеву. Проф. Сенка и др Шанко су дјеца у чаршији омиљеног високог комунистичког функционера Мунира Месиховића.

Наравно, било је побуна у здравственим установама, медијских протеста, личних апела јавности, али докторица Себија је, корак по корак, све здравстене институције ставила под папучу.

Више нема ниједног директора клинике, начелника одјељења, шефа катедре, који јој није по вољи. А за тако нешто је, поред осталог, неопходна и политичка способност одређене врсте, која је очито одушевила делегате конгреса СДА, па су то и изразили громогласним аплаузом.

Као да су хтјели да кажу: „Ех, када би Бакир умио да дрма јединственом Босном као што Себија ведри и облачи у сарајевском здравству гдје би нам био крај“

Стари Изетбеговић је своју дјецу, да их сачува од властитих искушења, држао далеко од своје илегалне борбе за исламску државу.

Ћерка миљеница Сабина, која је током рата стално била уз бабу, ишла је на омладинске радне акције, а син Бакир је изабрао архитектуру. Тек се по завршетку студија и дуже праксе, стицајем околности, више по наслијеђу но по афинитету, нашао у политици.

Преносећи власт Тихићу, Алија му је, наводно, рекао да Бакир није довољно  искусан, одлучан, политички зрео … А сада га прати и негативно поређење са славним оцем.

Нагађа се да је баш амабициозна, енергична, промућурна и не баш скрупулозна докторица Себија кумовала Бакировом агресивном заокрету у Декларацији СДА. На званичној фотографији са конгреса у првом плану су њих двоје при гласању за предсједника странке.

Бакир-ефендија суздржан, а Себија-ханума високо подигнуте руке за своју „слабију половину“.

Да ли ће му бити радикална подршка? Или ће искорачити? Или ће бити тандем? У сваком случају, власт ће остати у породици.

Изетбеговићи ће наслиједити Диздаревиће и Поздерце, а у здравству ће мало одахнути.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар