Коментари

Ћеранић: Бања Лука све више подсјећа на Београд уочи Петог октобра

НАЈБЛИЖЕ СНАГЕ НАТО СУ ТРУПЕ ВОЈСКЕ ХРВАТСКЕ И БРИТАНСКИ БАТАЉОН У БУТМИРУ КОД САРАЈЕВА
 • „Гости из Скопља“, како их је неопрезно поздравио и тако разоткрио Драгичевић, имају свјеже искуству у рушењу владе бившег македонског премијера Николе Груевског и није им се могло догодити да не уоче прилику за руинирање институција Српске. Они воде операцију полако и систематски, окружујући све институције Републике Српске. Зналачки воде медијску кампању, суфлирају окупљенима и воде неформалне разговоре, позивајући се на изворе „одозго“
 • Срђа Поповић, лидер организације Канвас, оставио је обучене припаднике у Бањој Луци, али и другим градовима Српске, правећи штабове и планирајући досезање „критичне масе“. Значајна финансијска средства која су америчке фондације USAID и NED „убризгале“ медијима и мрежи невладиних организација треба да створе широку логистичку подршку „извођачима радова“. Са опозиционим лидерима раде психолози који их убјеђују да су фаворити и сигурни побједници избора, како би се код истих створио осјећај одлучности. Ипак, улога опозиције по завршетку рада Анкетног одбора се окончала
 • Сцену у потпуности преузимају агенти хаоса, а њихов план је да избора не буде. До тога може доћи, ако би се створила „критична маса“ и са Трга Крајине покренула према Палати Републике, згради Владе Српске или према Народној скупштини, најчешћој мети превратничких операција
 • Услиједила би интервенција полиције, а медији би сцене насиља емитовали у свијет уз коментар да је у Бањој Луци настао хаос, за шта би биле оптужене институције Српске. То би дало основу познатим амбасадама и ОХР-у да траже интервенцију НАТО ради „очувања Дејтона“

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

ПРОТЕСТНА окупљања на бањалучком Тргу Крајине поводом трагичне смрти двадесетједногодишњег Давида Драгичевића дубоко улазе у трећи мјесец, а крај им се не назире.

Иако организатори упорно истичу ненасилан карактер окупљања, са Трга се све чешће упућују отворене пријетње. Тако Давор Драгичевић, отац преминулог младића, најављује да „ако се до октобра не ријеши ово тешко убиство, избора неће бити“.

Драгичевић се обраћа носиоцима високих функције Српске и персонално: „Поручујем Милораду Додику, Жељки Цвијановић … „Избора неће бити“, понавља Драгичевић, „ја вам нећу дати, неће ни народ“, не објашњавајући на који начин мисли онемогућити спровођење октобарских избора.

Подједнако велика непознаница је и зашто је Драгичевић против предстојећих избора.

Опозициони лидери, првенствено Бореновић и Говедарица, здушно подржавају бањалучке протесте од самог почетка, нису се либили ни да укрштених руку са Драгичевићем направе заједничку фотографију, гласни су били и током тематске сједнице Народне скупштине посвећене овом случају.

Ако су сагласни са свим Драгичевићевим захтјевима, логично би било да доласком на власт конкретизују и реализују своју подршку. Било би логично и да Драгичевић очекује побједу опозиционог Савеза за промјене и у том правцу усмјери подршку бирачког тијела на које има утицај. Али, не. Он изборе намјерава ометати.

Чији је то интерес и какав би исход могло донијети неспровођење избора?

Развој ситуације везано за трагедију породице Драгичевић можемо посматрати кроз двије фазе. Прва је она у којој се пријатељи и родбина окупљају на Тргу Крајине, када се још није знало за судбину несрећног Давида, и од надлежних траже да буде пронађен.

По проналаску тијела, МУП држи исхитрену и контрапродуктивну конференцију за медије која постаје окидач незадовољства, те протести добијају на интезитету и снази.

Опозициони лидери увиђају прилику за прикупљање политичких поена, а сем њих се, допловивши из обавјештајног муља, Тргу Крајине приближавају агенти хаоса, веома опасни по стабилност Српске. Тада наступа друга фаза током које Давор Драгичевић и његова несрећа постају потпуно инструментализовани.

Вјешта отпорашка рука могла се примијетити у организовању до сада најбројнијег скупа од 19. априла. Кореографија, упућене поруке, опозиционари који нису били као до сада окупљени на једном мјесту већ распоређени у маси, а камера БН Телевизије их је лако проналазила, одавали су високу професионалност креатора немира широм планете.

„Гости из Скопља“, како их је неопрезно поздравио и тако разоткрио Драгичевић, имају свјеже искуству у рушењу владе бившег македонског премијера Николе Груевског и није им се могло догодити да не уоче прилику за руинирање институција Српске.

Они воде операцију полако и систематски, окружујући све институције Републике Српске.

Зналачки воде медијску кампању, суфлирају окупљенима и воде неформалне разговоре, позивајући се на изворе „одозго“.

Слушајући шта му говоре, Драгичевић је направио широку палету непосредних извршилаца, како тврди, убиства његовог сина.

Прво је то био извјесни Филип Ћулум, недуго затим као убице је означио групу од 15 младића коју су Давида мучили, силовали и убили, затим су убиство извршили припадници Јединице за подршку МУП-а Српске, а према посљедњој варијанти – убиство су починила два млађа инспектора.

Креатори хаоса тражили су градирање незадовољства које подразумијева „подизање улога“. Тако је Драгичевић прво тражио смјену високих функционера МУП-а, па оставку министра Лукача, затим се почео директно обраћати предсједнику и премијерки Српске, да би ушао у фазу негирања избора.

У абецеди Џина Шарпа „дизање улога“ има важну улогу у расту драматургије и припреми маса, те дириговани медији три пута дневно преносе поруке са Трга Крајине у циљу „подизања температуре“, како би се створила критична маса која треба да изазове стихију.

Окупљени добијају све више „алата“ као што је театрална предаја пријава Окружном тужилаштву које се предају свакодневно.

Бања Лука све више подсјећа на Београд уочи Петог октобра.

Срђа Поповић, лидер организације Канвас, оставио је обучене припаднике у Бањој Луци, али и другим градовима Српске, правећи штабове и планирајући досезање „критичне масе“.

Значајна финансијска средства која су америчке фондације USAID и NED „убризгале“ медијима и мрежи невладиних организација треба да створе широку логистичку подршку „извођачима радова“.

Са опозиционим лидерима раде психолози који их убјеђују да су фаворити и сигурни побједници избора, како би се код истих створио осјећај одлучности.Ипак, улога опозиције по завршетку рада Анкетног одбора се окончала.

Сцену у потпуности преузимају агенти хаоса, а њихов план је да избора не буде.

До тога може доћи, ако би се створила „критична маса“ и са Трга Крајине покренула према Палати Републике, згради Владе Српске или према Народној скупштини, најчешћој мети превратничких операција.

Услиједила би интервенција полиције, а медији би сцене насиља емитовали у свијет уз коментар да је у Бањој Луци настао хаос, за шта би биле оптужене институције Српске.

То би дало основу познатим амбасадама и ОХР-у да траже интервенцију НАТО ради „очувања Дејтона“.

Најближе НАТО снаге су трупе Војске Хрватске и британски батаљон у Бутмиру код Сарајева.

Након тога би прекомпозиција БиХ у циљу њене потпуне унитаризације могла да почне.

 

2 Коментара

 • Predrag Ceranic, alias saradnik „Slavuj“ bivse SDB SR BiH zaboravlja i da su i on i sadasnji ministar unitrasnjih poslova Republike Srpske bili „agenti haosa“ i ucesnici „obojene revolucije“ On i Dragan Lukac su su ustoliceni u MUP RS u Banjaluci, kada je Biljana Plavsic preuzimala vlast i uz pomoc NATO transportera. Tada su vojnici SFOR-a (NATO) razbijali vrata na kancelarijama MUP-a RS oduzeli dokumentaciju iz kancelarija kje su ih interesovale.

  Tada je P. Ceranic radio za CIA, o cemu je dao intervju sarajevskom nedjeljniku „Slobodna Bosna“…

  https://pravoslavnisvet.wordpress.com/2015/05/22/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%B8/

 • http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/topstory.php?teka=topstories/08062008.txt

  Objavljeno prije 30 minuta
  CIA skriva da im je Karadžićevo osiguranje likvidiralo dvojicu agenata?

  http://www.index.hr/images2/RADOVANKARADZIC_AFP_1V.jpg

  CIA skriva da im je Karadžićevo osiguranje likvidiralo dvojicu agenata?
  U INTERVJU za sarajevski tjednik Slobodna Bosna, bivši operativac državne Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Predrag Ćeranić, otkrio je kako je „jedna od najvećih tajna CIA-e ta da je u prosincu 2000. godine osiguranje Radovana Karadžića ubilo dvojicu njihovih agenata“.

  Ćeranić je prošlog tjedna, odlukom visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, razriješen dužnosti, zbog navodne veze sa haškim bjeguncem Stojanom Župljaninom. U prosincu 2000. godine, kad je, prema njegovim riječima, došlo do likvidacije, on je obavljao dužnost šefa operacija Obavještajno-sigurnosne agencije Republike Srpske (OBS).

  Kako navodi Ćeranić, Amerikanci su od njih zatražili pomoć, jer je nekolicina njihovih mladih agenata u Tuzli ostavila dva nezaštićena vozila, koja su kasnije ukradena, zajedno sa sofisticiranom opremom, takozvanom „crnom kutijom“, koja se nalazila u prtljažniku jednog od njih.

  Ćeranić navodi kako su američki agenti strahovali da će ta oprema, koja je u to vrijeme predstavljala vrhunac tehnoloških dostignuća, dospjeti u ruke ruskih agenata. Stoga su se u potragu za opremom uputili i najbolji operativci OBS-a. Oprema je nakon bezuspješne potrage po Tuzli i okolici, nakon nekog vremena, konačno pronađena u Bosanskom Novom. Ondje su, navodi Ćeranić, pronašli mnogo njemu nepoznate komunikacijske opreme, ali su doznali i kako su zapravo Amerikanci bez opreme ostali.

  http://www.index.hr/images2/slobodnabosnaCIA.jpg

  „Prišli im s leđa, razoružali ih i likvidirali“

  Naime, priča o umornim agentima, koji su u Tuzli parkirali automobile, koje im je netko, s obzirom da su ostavljeni bez zaštite, ukrao, nije držala vodu. Ispostavilo se da su automobili nestali u Podgrabu, u blizini Pala, kad su se dvojica agenata CIA-e, koji su tragali za Karadžićem, približili kući u kojoj se haški bjegunac skrivao.

  Ćeranić navodi kako su agenti tad izašli iz automobila i prišuljali se kući, kako bi bolje promotrili što se ondje događa. Tad im je s leđa prišlo Karadžićevo osiguranje, koje ih je razoružalo i likvidiralo. Oružje su zadržali za sebe, automobile prodali u Bugarsku, a opremu i osobne stvari američkih obavještajaca su sakrili.

  Nakon što je oprema pronađena, OBS ju je predao Amerikancima. Ćeranić je naveo i kako je primijetio da CIA-i nije bilo drago što su saznali pravu istinu o nestanku opreme te kako je stekao dojam „da se ne radi o potrazi za haškim bjeguncem, nego o nekoj igri, koja se nastavlja i nakon što padnu mrtve glave“. Dodao je i kako je pred komisijom američkog Senata spreman ponoviti svoje svjedočenje o tom događaju.

  I.M.
  Foto: AFP / Slobodna Bosna

Кликни овде да поставиш коментар