Коментари

Ћеранић: Кијев идеју тероризма узео од Исламске државе која по структури подсјећа на Отоманску империју

ЛИСТ „КИЈЕВ ПОСТ“ ОБЈАВИО ДА УКРАЈИНЦИ ПРОТИВ РУСА РАТУЈУ И У СИРИЈИ
  • Религиозни фанатизам Исламске државе је био само танки премаз иза којег је стајала озбиљна организација, оспособљена да води добро припремљене и софистициране специјалне операције
  • Њена структура је од почетка била обавјештајно-војна, састојала се из одјељења за обавјештајни надзор, одјељења која се баве испитивањем заробљених, сектора за логистику, за едукацију и вјерско подучавање, а врло интересантно је одјељење за високе технологије и електронику
  • Исламска држава је увијек ударала тамо где највише боли. Одувијек је била првенствено обавјештајна организација. А шта је од ње остало након што је уништена на сиријском пијеску? Идеја. Такође и више стотина припадника којима манипулишу западне обавјештајне службе, и користе гдје су им њихове услуге потребне
  • Тероризам је постао метод за реализацију геополитичких циљева западних центара моћи, који су већи и од држава. Међународна конвенција о борби против тероризма и финансирања тероризма, као и уопште међународно право, више не постоје. Тако је Украјини од западног оружја као најсигурније остао – тероризам

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

ПРЕМА писању листа „Кијев Пост“, украјинске и руске снаге сукобљавају се и у Сирији.

Како се тврди у овом листу, специјалне снаге Украјине боре се раме уз раме са сиријским милитантима, односно војницима најпознатије терористичке организације, што фамозна Исламска држава сигурно јесте. Остаци њених формација налазе се у сјеверозападној провинцији Идлибу, уз границу са Турском. Међу њима је и око стотину држављана Босне и Херцеговине под командом Нусрета Имамовића.

Украјинске снаге нападају руске пунктове, патроле и конвоје.

Вијест дјелује изненађујуће с обзиром да Украјина не може да изврши попуну својих јединица, након што су их у офанзиви која не јењава десетковале руске снаге. Међутим, није искључено да су у пропагандне сврхе мање јединице украјинске војске допремљене у Сирију како би показале да се са руском војском могу носити на другим континентима. Међутим, ни на украјинском тлу им то не полази за руком, о чему свакодневно свједоче извјештаји различитих извора.

Указивање на повезаност са војницима Исламске државе (које узгред чини украјинска штампа) баца нову свјетлост на терористички напад на Крокус сити хол, што је одраз старе украјинске навике да се похвале терористичким акцијама које њихове специјалне снаге изводе.

Ко их је повезао са ратницима терора -није тешко одгонетнути.

Али, шта је и како је изгледала Исламска држава док је била у експанзији?

По унутрашњем уређењу Исламска држава подсјећала је на структуру Отоманске империје: постоји централна власт, и вилајети (области) као дијелови ове квазидржавне организације. Вилајети се, опет, састоје од више дистрикта (сектора). Отоманска империја умјесто назива „дистрикт“, користила је израз „санџак“.

У функционалном смислу, ствари се одвијају тако да централна власт прогласи операцију и изда наредбу за напад, при чему је контрола операције централизована, али је у тактичком смислу присутна децентрализација. Наиме, извршиоци (вилајети) одређују датум и начин напада.

У структуралном смислу, централну управу чине дивани (диван – управа, министарство). Диваном управља везир (министар). Постоје војни диван, диван за финансије, диван за вјерске послове, порезе, милостињу, царину, и донације.

У војним операцијама, поред војног дивана, учествује и шура (војни савјет).

Религиозни фанатизам Исламске државе је био само танки премаз иза којег је стајала озбиљна организација, оспособљена да води добро припремљене и софистициране специјалне операције.

Када се у јавности постави питање које се односи на беспријекорне обавјештајне операције, увијек би се јавио неко од западних ауторитета с објашњењем да је то могуће, јер су у Исламској држави присутни агенти тајне службе Садама Хусеина.

Структура ове организације је увијек била обавјештајно-војна, састојала се из одјељења за обавјештајни надзор, одјељења која се баве испитивањем заробљених, сектора за логистику, за едукацију и вјерско подучавање, а врло интересантно је одјељење за високе технологије и електронику.

Како је све то функционисало?

Врло разграната обавјештајна мрежа лоцира банке, износе новца, богате породице које се нападају, након чега се тражи откупнина. Ауто-бомбе се користе за убијање цивила, често су мета напада дјеца у школама или џамијама.

Исламска држава увијек удара тамо где највише боли. Специјалне јединице представљају оружане снаге.

Преглед унутрашњег уређења Исламске државе, поготово начин дјеловања у војном смислу (специјалне јединице су основне војне формације) указује да је Исламска држава одувијек била првенствено обавјештајна организација. Шта је од ње остало након што је уништена на сиријском пијеску?

Одговор је – идеја. Такође и више стотина припадника којима манипулишу западне обавјештајне службе, и користе гдје су им њихове услуге потребне.

Тероризам је постао метод за реализацију геополитичких циљева западних центара моћи, који су већи и од држава. Међународна конвенција о борби против тероризма и финансирања тероризма, као и уопште међународно право, више не постоје. Тако је Украјини од западног оружја као најсигурније остао – тероризам.

Осим људских потенцијала, Украјини све више недостаје и енергетских ресурса. „Фајненшел тајмс“ пише да ће Украјинци у јануару 2025. године електричну енергију моћи имати два до четири часа дневно. Прилично суморна прогноза коју, ето, дају Брити, највјернији савезници Кијева.

Руске оружане снаге настављају са извођењем офанзивних акција усмјеравајући своје нападе на Курахово, Покровск, Купјанск и Харков.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар